தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்)

Metadata

License

Alternative Title

No title (preparations of medicines)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose

Date of Original Material

Begining of 20th century (information in the manuscript).

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text whose the palm leaves are numbered from 1 to 39. The manuscript is in good condition.
The text describes formulation of the following medicines : Paṭṭai kaṣāyam; Maṇṭūra curaṇam, Acuvakantāti curaṇam and Uppu curaṇam; Piruṇkāmala tailam; Kaṇṭaṅkattiri lēkiyam and Tāḷicapattiri lēkiyam; Kōḻi paṟpam, Kānta paṟpam, Veḷvaṇka paṟpam, Nāka paṟpam, Tāḷaka paṟpam and Ciṟṟaṇṭa paṟpam; Cuyamākkiṉi centūram, Pañcapācāṇa centūram, Mirutār ciṅki centūram, Uppu kaṭṭu centūram, Mucuvākkiṇi centūram, and Racakanti centūram; Cura māttirai, mirutuvāti māttirai, Aṭaikalaṉ kuruvi māttirai, Caṉṉiku māttirai and Liṇka pūra māttirai; Navakiraka veḷḷai; Kantaka cuṉṉam and Veṇkāra cuṉṉam; Maṇṭai valiku tiri; Vīra meḻuku, Vīra meḻuku, Kuṉma meḻuku and Pūra meḻuku; Tāḷaka kaṭṭu; and Kumi kalpam.
The text informs medicines for treating anemia (cōkai), gastric ulcer (kuṉmam) and flatulence (vāyu); external application (oṟṟaṭam) for rectifying vāta imbalance; medicinal powders for improving potency (tātu puṣṭi) and dysmenorrhea (cūtaka vāyu); pills for treating delirium (caṉṉi); oils for treating sinusitis(pīṉicam) and ointment for wounds (puṉṉu).

Description in Tamil

1 முதல் 39 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்ட ஒரு நூலாகும்.இது நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.இந்நூல் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விரிவாக கூறுகிறது.
இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்துகளின் பெயர்கள் : பட்டை கஷாயம், மண்டூர சூரணம், அசுவகந்தாதி சூரணம், உப்பு சூரணம், பிருங்காமல தைலம், கண்டங்கத்திரி லேகியம், தாளிசபத்திரி லேகியம், கோழி பற்பம், காந்த பற்பம், வெள்வங்க பற்பம், நாக பற்பம், தாளக பற்பம், சிற்றண்ட பற்பம், சுயமாக்கினி செந்தூரம், பஞ்சபாசாண செந்தூரம், முசுவாக்கினி செந்தூரம், உப்பு கட்டு செந்தூரம், மிருதார் சிங்கி செந்தூரம், இரசகந்தி செந்தூரம், சுர மாத்திரை, மிருத்துவாதி மாத்திரை, அடைகலன் குருவி மாத்திரை, சன்னிக்கு மாத்திரை, லிங்க பூர மாத்திரை, நவக்கிரக வெள்ளை, கந்தக சுண்ணம், வெங்கார சுண்ணம், மண்டை வலிக்கு திரி, வீர மெழுகு, குன்ம மெழுகு, பூர மெழுகு, தாளக கட்டு, குமி கல்பம்
மேலும் சோகை நோய்க்கு மருந்து, வாதத்துக்கு ஒற்றடம், வாயு, குன்மத்துக்கு மருந்து, தாது புஷ்டிக்கு சூரணம், சன்னிக்கு மாத்திரை, பீநிசதுக்கு எண்ணெய், புண்ணுக்கு களிம்பு போன்றவற்றை பற்றியும் கூறப்பட்டுள்ளது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 23,7cm x 3,3cm. The palm leaves of the text are numbered in Arab from 1 to 39. There are 2 blank leaves. The manuscript is in excellent condition.
The manuscript contains 41 palm leaves of 10-12 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS52

Extent of Digital Material

83 TIFF images; size of the file : 2,52 Gb.

Date Modified

2016-02-15

Key

eap810_000107

Reuse

License

Cite as

தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்), in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on April, 4th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369427