நயன விதி- 500

Metadata

License

Alternative Title

Nayaṉa Viti- 500

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Begining of 20th century (information in the manuscript).

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of an incomplete text containing 210 palm leaves numbered from 1 to 201. The manuscript is in excellent condition, but is affected by fungus.
The text, written in verses and entitled Nayaṉa Viti- 500, deals with eye diseases. It describes the history of diseases (viyāti varlāṟu), the features of good eye (nalla kaṇiṉ laṭcaṇam), how to prevent eye diseases (kaṇviyāti varāmalirukka) and to protect eye (kaṇ pātukāppu). It presents the various types of lens’ disorders : avati kācam, pitta kācam, ūru kācam, mantāra kācam, maṇi nīla kācam, mālai kācam, nīr kācam, nīla kācam, vāṟeḻu kācam, kumara kācam, vāta kācam, cilēttuma kācam, tuṉṉu kācam and vāla kācam; of smoky vision : pukaiccal and arūpam; of diminished vision : atti mantam, vitaṉa mantāram, mataṉa mantāram, ati mantāram); of blindness : tūya kaṇ kuruṭu and cāya kaṇ kuruṭu and night blindness (mālai kaṇ). It defines the types of eye’s ulceration caused by the movement of worms : nattai paṭuvaṉ, pakka paṭuvaṉ and kuvaḷai paṭuvaṉ); protrusion of the eyeball (paṭi kuntam); types of growth several coats or films over the pupil : kunta paṭalam, nīr paṭalam, nāka paṭalam, veḷḷai paṭalam; types of fleshy growth in eye : cuṭarāti māmicam, tur māmicam); types of abscess in the eye orbit : kuvaḷai vippuruti and pira vippuruti; trichiasis (muṭa mayir); bleeding of eye (kaṇṇil rattam); pain caused by increased eye pressure related to swelling (neṟi cūlai, kuvaḷai neṟital); swelling of eye (kaṇ puṭaittal); types of burning sensation in eye (viḻi erital, eriviḻi mayaṅkutal); wound in eye (avikāya viraṇam and kaṇraṇam) and tubercle in eye (uṇṭai eḻucci, eḻucci); itching in eye (kaṇ tiṉavu); white specks on the black of eye (cūkkira nōy); redness of the white portion of the eye (kaṇ civappu); intolerance to bright light (kūci viḻittal); fluctuation of pain in eye during the day (eḻu ñāyiṟu); as well as excessive lacrimation (nīr pāyccal); madarosis (mayir puḻuveṭṭu); types of blepharitis : pillam and nīr pillam; and ophthalmia neonatrum (amaram)
Some diseases not identified are also specified : cūḻal vaṇṭerital; aḻikaṇ pirital; kaṇ aṭaital and cōrai kaṇ tuṭippu.
Additionally, the text provides information on the appropriate time to administer medicine (maruntiṭum nēram). It explains the process to break or tear the growth in eye (kuṭōri muṟai). It gives some recommendations for teeth’s hygiene (tanta cutti) and to treat oral ulcer (akkarai rōkam).

Description in Tamil

1 முதல் 210 வரை எண் கொண்ட 210 ஓலைகளை உடைய ஒரு முழுமை இல்லா நூலாகும்.இது நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.இது விருத்த வடிவில் எழுதப்பட்ட நூலாகும்.கண் நோய்களை பற்றி விளக்குகிறது.
விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ள மற்றும் நயன விதி என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் கண் நோய்களை பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் அவை வியாதி வரலாறு, நல்ல கண் லட்சணம், கண்வியாதி வராமலிருக்க, கண் பாதுகாப்பு, கண் காச வகைகள் : அவதி காசம்.பித்த காசம், ஊரு காசம், மந்தார காசம், மணி நீல காசம், மாலை காசம், நீர் காசம், நீல காசம், வாறெழு காசம், குமர காசம், வாத காசம், சிலேத்தும காசம், துன்னு காசம், மற்றும் வால காசம், புகைச்சல் அரூபம், அத்தி மந்தம், விதன மந்தாரம், மதன மந்தாரம், அதி மந்தாரம், தூய கண் குருடு, சாய கண் குருடு, மாலை கண், நத்தை படுவன், பக்க படுவன், குவளை படுவன், படி குந்தம், குந்த படலம், நீர் படலம், நாக படலம், வெள்ளை படலம், சுடராதி மாமிசம், துர்மாமிசம், குவளை விப்புருதி, பிற விப்புருதி, முட மயிர், கண்ணில் ரத்தம், நெறி சூலை, குவளை நெறிதல், கண் புடைத்தல், விழி எரிதல், எரிவிழி மயங்குதல், அவிகாய விரணம், கண்ரணம், உண்டை எழுச்சி, எழுச்சி, கண் தினவு, சுக்கிர நோய், கண் சிவப்பு, கூசி விழித்தல், ஏழு ஞாயிறு, நீர் பாய்ச்சல், மயிர் புழுவெட்டு, பில்லம், நீர் பில்லம், அமரம், சுழல் வண்டெரிதல், அழிகண் பிரிதல், கண் அடைதல், சோரை கண் துடிப்பு.
மேலும் மருந்திடும் நேரம், குடோரி முறை, தந்த சுத்தி, அக்கறை ரோகம் பற்றியும் கூறுகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 28,2cm x 3,4cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 1 to 210. Three blank leaves are placed at the end of the manuscript. The manuscript is in excellent condition, but is affected by fungus.
The manuscript contains 213 palm leaves of 12-14 lines per leaf, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS58

Extent of Digital Material

431 TIFF images; size of the file : 13,00 Gb.

Date Modified

2016-02-23/24

Key

eap810_000113

Reuse

License

Cite as

நயன விதி- 500, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on April, 19th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369433