வர்ம கண்ணாடி

Metadata

License

Alternative Title

Varma Kanāṭi

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Mid-19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text dealing with physiology, philosophy and varma practice. The palm leaves are extremely breakable, their extremities covered by insect egg strings which partly damaged the scripts.
The text, incomplete, contains palm leaves numbered from 1 to 89. It is entitled Varma Kanāṭi. The information on physiology concern : embryology, notably, the development of the fetus and birth (jeṉippiṉ kūṟu); the 5 constituents of the body (pañca tātukkaḷ); the five motor organs (kaṉmēntiriyam) and their functions (vicayam añcu); the five senses (pulaṉ viparam) and the five sensory perceptions (ñāṉa intiriyam); the mental faculty (karaṇam), the state of mind (avattai añcu) and intelligence (aṟivu); the veins and nerves (nāṭi narampukaḷiṉ tokai) and joints (pūṭṭu muṭippiṉ). The text details the three humours (tōṣam mūṉṟu), the three major pulses (vāta, pitta and cēttuma nāṭi) and ten stages of pulse (tacanāṭi viparam), and the ten vayu (taca vāyu viparam). It also describes the elements which constitute everything (pañcapūta).
The information related to philosophy concern the six chakras (āṟu ātāram), the three obstacles to attain perfection (mūṉṟu malam : ego, karma and delusion), and the passions (rāka eṭṭu). It explains also the three circuits (maṇṭalam) (sun, moon and fire) in the body.
The text lists the name of many injuries of the vital points (varmattiṉ peyarkaḷ). They are : koṇṭai kolli, cīṟum kolli, kuṟṟi kālam, viṟtti kālam, poykkai kālam, naṭcattira kālam, kāmpūri kālam, valamūrtti kālam, aṇṇāṉ kālam, tilartta kālam, tummi kālam, kaikkeṭṭi kālam, aṭappa kālam, caṭappiṟa kālam, utira kālam, ūṟakka kālam, caṅku tiri kālam, ēnti kālam, kaikaṭṭi kālam, mūttira kālam, valampuri kālam, iṭampuri kālam, taṭciṇai kālam, kaṇṇu pukai kālam, cumai varmam, kākaṭṭai varmam, katir varmam, katir kāma varmam, putti varmam, cakti varmam, tivaḷai varmam, kuttu varmam, uḷpuṟṟu varmam, aṉumār varmam, kūmpu varmam, nēr varmam, paṉṟi varmam, muṉcaruti varmam, piṉ caruti varmam, kiḷippiṟa varmam, kiḷimēka varmam, puca varmam, cuḻiyāṭi varmam, cuḷukku varmam, kaccai varmam, naraṅkal kuṟṟi varmam, aṇi varmam, muṇṭellu varmam, moḻi varmam, veḷḷai varmam, maṇipantaṉa varmam, caruti varmam, muṇṭakkaṭṭu varmam, acaivu varmam, cuṇṭōti varmam, paṭa varmam, virutti varmam, mūṭṭu varmam, nēma varmam, paṭci varmam, oṭṭu varmam, uṟumi varmam, periya atti curukki and ciṟiya atti curukki.
The text provides the names of techniques (aṭankal) for relaxing injuried vital points. It describes the three types of pulse (nāṭi) and informs on the condition of vata, pitta and cēttuma when vital points are affected (vāta, pitta, cēttuma varma koḷḷum vitam), notably in pregnant women (kaṟppiṇikaḷ).

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் தத்துவம், உடல் தத்துவம் மற்றும் வர்மம் பற்றி விளக்கும் ஒரு நூல் உள்ளது.இந்த சுவடியில் உள்ள ஓலைகள் எளிதில் உடைய கூடியதாகவும், பூச்சியால் அரிக்க பட்டும் உள்ளது.
1 முதல் 89 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு முழுமை இல்லா சுவடியாகும்.இது வர்ம கண்ணாடி என்ற தலைப்புடையது.உடல் தத்துவத்தை பற்றி இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள தகவல்கள் : ஜெனிப்பின் கூறு, பஞ்ச தாதுக்கள், கண்மேந்திரியம், விசயம் அஞ்சு, புலன் விபரம், ஞான இந்திரியம், கரணம், அவத்தை அஞ்சு, அறிவு, நாடி நரம்புகளின் தொகை, பூட்டு முடிப்பின் விபரம்.மேலும், தோஷம் மூன்று, வாத, பித்த, சேத்தும நாடி, தசநாடி விபரம், தச வாயு விபரம் பற்றியும் இந்நூல் விளக்குகிறது.பஞ்ச பூதங்களை பற்றியும் விளக்குகிறது.
தத்துவத்தை பற்றி உள்ள தகவல்கள் : ஆறு ஆதாரம், மூன்று மலம், ராக எட்டு, மண்டலம் ஆகும்.
வர்மத்தை பற்றி உள்ள தகவல்கள் : வர்ம காயங்கள், வர்மத்தின் பெயர்கள் கூறப்பட்டுள்ளன.அவை : கொண்டை கொல்லி, சீறும் கொல்லி, குற்றி காலம், விற்த்தி காலம், பொய்க்கை காலம், நட்சத்திர காலம், காம்பூரி காலம், வலமூர்த்தி காலம், அண்ணான் காலம், திலர்த்த காலம், தும்மி காலம், கைக்கெட்டி காலம், அடப்ப காலம், சடப்பிற காலம், உதிர காலம், உறக்க காலம், சங்கு திரி காலம், ஏந்தி காலம், கைகட்டி காலம், மூத்திர காலம், வலம்புரி காலம், இடம்புரி காலம், தட்சிணை காலம், கண்ணு புகை காலம், சுமை வர்மம், காகட்டை வர்மம், கதிர் வர்மம், புத்தி வர்மம், சக்தி வர்மம், திவளை வர்மம், குத்து வர்மம், உள்புற்று வர்மம், அனுமார் வர்மம், கூம்பு வர்மம், நேர் வர்மம், பன்றி வர்மம், முன்சருதி வர்மம், பின்சருதி வர்மம், கிளிப்பிற வர்மம், கிளிமேக வர்மம், புச வர்மம், சுழியாடி வர்மம், சுளுக்கு வர்மம், கச்சை வர்மம், நரங்கல் குற்றி வர்மம், அணி வர்மம், முண்டெல்லு வர்மம், மொழி வர்மம், வெள்ளை வர்மம், மணிபந்தன வர்மம், சருதி வர்மம், முண்டக்கட்டு வர்மம், அசைவு வர்மம், சுண்டோதி வர்மம், பட வர்மம், விருத்தி வர்மம், மூட்டு வர்மம், நேம வர்மம், பட்சி வர்மம், ஒட்டு வர்மம், உறுமி வர்மம், பெரிய அத்தி சுருக்கி மற்றும் சிறிய அத்தி சுருக்கி ஆகும்
மேலும், அடங்கல் முறைகள் பற்றிய தகவல்களும் உள்ளன.வாத, பித்த, சேத்தும நாடி மற்றும் வாத, பித்த, சேத்தும வர்மம் கொள்ளும் முறை, கர்ப்பிணிகளுக்கு வர்மம் கொள்ளும் முறை பற்றியும் விளக்குகிறது.
வர்ம காயங்களுக்கு கஞ்சி முறைகள் மற்றும் நாவிசட்டை எண்ணெய், குறுந்தொட்டி எண்ணெய், மேலும் சில மருந்து செய்முறைகளையும் விளக்குகிறது.மேலும் கருவிகளின் பொது விபரம் பற்றியும் கூறுகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 31,4cm x 3,5cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 1 to 89. The manuscript was covered by insect egg strings which have damaged the extremities of the palm leaves, and partly the scripts.
The manuscript contains 89 palm leaves of 14-18 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj from a siddha practitioner, Joseph, who resided in the village of Palliyadi (Kanniyakumari dt).

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS68

Extent of Digital Material

180 TIFF images including the image of the manuscript before cleaning; size of the file : 5,46 Gb.

Date Modified

2016-04-27
2016-05-02

Key

eap810_000123

Reuse

License

Cite as

வர்ம கண்ணாடி, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369443