வர்ம சூத்திரம்

Metadata

License

Alternative Title

Varma Cūttiram

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text, incomplete, whose the palm leaves are numbered from 1 to 59. The leaves are very affected by fungus. They are very dark and some of them are broken.
-
The text, entitled Varma Cūttiram, concerns the practice of varmam, treatment of injuries of vital points. The types which are described are : tilartta kālam, piṭari kālam, uṟakka kālam, tummi kālam, aṭappa kālam, uṟumi kālam, kalliṭai kālam, aṭakka kālam, tuṉṉal kālam, peru narampu kālam, caṅku tiri kālam, mūttira kālam, aṇṭa kālam, pūmi kālam, taṭciṇai kālam, kavaḷi kālam, āma kālam, kutirai muka kālam, and meytīṇṭā kālam; alavāṭi varmam, vilaṅku varmam, puya varmam, cuḻūkku varmam, mūṭṭu varmam, mōtira varmam, maṇipanta varmam, patakkal varmam, tuṇṭu varmam, neṭṭi varmam, kompēri varmam, kōṇa caṉṉi varmam, pāta cakkara varmam, nēr varmam, ucci varmam, muṉtārai varmam, kūṇellu varmam, muṇṭellu varmam, vittu varmam, eṭṭu muka varmam, cuḻiyāṭi varmam, pūṭṭellu varmam and taṭṭu varmam; valiya atti curukki and ciṟiya atti curukki; and kuruntu kuṟṟi. The text describes also diverse bones (elumpu).
The text presents some formulations of medicine and a specific plant called veṟṟi paccilai (Daemia extensa). It describes the qualities which are required to be trained in varma practice.

Description in Tamil

1 முத்த 59 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலை கொண்ட சுவடியாகும்.இது ஒரு முழுமை இல்லா நூலாகும்.இந்நூலில் உள்ள ஓலைகள் பூஞ்சையால் மிகவும் பாதிக்க பட்டுள்ளது.இதன் ஓலைகள் மிகவும் கருமை அடைந்து சில ஓலைகள் உடைந்தும் உள்ளது.
வர்ம சூத்திரம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் வர்மம், வர்ம காயத்திற்கு மருத்துவம் பற்றி கூறுகிறது.இந்நூல் வர்மம் செய்யும் முறை, வர்ம காயங்களுக்கு மருத்துவம் பற்றி விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள வர்மங்கள் வகைகள் : திலர்த்த காலம், பிடரி காலம், உறக்க காலம், தும்மி காலம், அடப்ப காலம், உறுமி காலம், கல்லிடை காலம், அடக்க காலம், துன்னல் காலம், பெரு நரம்பு காலம், சங்கு திரி காலம், மூத்திர காலம், அண்ட காலம், பூமி காலம், தட்சிணை காலம், கவளி காலம், ஆம காலம், குதிரை முக காலம் மற்றும் மெய்தீண்டா காலம்; அளவாடி வர்மம், விலங்கு வர்மம், புய வர்மம், சுளுக்கு வர்மம், மூட்டு வர்மம், மோதிர வர்மம், மணிபந்த வர்மம், பதக்கல் வர்மம், துண்டு வர்மம், நெட்டி வர்மம், கொம்பேறி வர்மம், கோண சன்னி வர்மம், பாத சக்கர வர்மம், நேர் வர்மம், உச்சி வர்மம், முண்டாரை வர்மம், கூணெல்லு வர்மம், முண்டெல்லு வர்மம், வித்து வர்மம், எட்டு முக வர்மம், சுழியாடி வர்மம், பூட்டெல்லு வர்மம் மற்றும் தட்டு வர்மம்; வலிய அத்தி சுருக்கி மற்றும் சிறிய அத்தி சுருக்கி; மற்றும் குருந்து குற்றி ஆகும.எலும்பு விபரம் பற்றியும் கூறப்பட்டுள்ளது
மேலும், வெற்றி பச்சிலை என்ற குறிப்பிட்ட மூலிகையின் விபரம், பல்வேறு விதமான மருந்து செய்முறைகள் பற்றியும் கூறுகிறது.வர்ம முறையை மேற்கொள்ள அல்லது பின்பற்ற, இருக்க வேண்டிய தகுதிகள் பற்றியும் விளக்குகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 23,7cm x 3,3cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 1 to 59. The palm leaves are extremely dark due to fungus infestation; the leaves 1 to 3; 50 and 58-59 are broken.
The manuscript contains 59 palm leaves of 14 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj from a siddha practitioner, Joseph, who resided in the village of Palliyadi (Kanniyakumari dt).

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS71

Extent of Digital Material

119 TIFF images; size of the file : 3,69 Gb.

Date Modified

2016-02-05

Key

eap810_000126

Reuse

License

Cite as

வர்ம சூத்திரம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369446