நட்சத்திர காண்டம்- 500

Metadata

License

Alternative Title

Naṭcattira kāṇṭam- 500

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text containing 116 palm leaves. The first 7 leaves are damaged.
The text, entitled Naṭcattira kāṇṭam- 500, concerns formulations of medicines :
Decoctions : Antarāti kaṣāyam;
Dried plant powders : Civaṉār cūraṇam, Acuvakantāti cūraṇam and Carvāṅka cūraṇam;
Medicated oils : Kantaka tailam, Kavirāca tailam, Cattirāti tailam, Pūraṉa vilvāti tailam, Aṉumār tailam, Cintāmaṇi tailam, Kurunāta tailam, Vimala kaṇṭa tailam, Kaṟpūra valli tailam and Mōkaṉa vilvāti tailam;
Medicated ghī : Aṟivamirta kiṟutam and Pañca varṇa kiṟutam;
Wax-like medicines : Maṉōcilai meḻuku;
Pills : Uyirāti kuḷikai, Raca kuḷikai, Miruttuvāti kuḷikai and Āṉanta vairavaṉ kuḷikai; Mūla cakkara māttirai, Kōṭācuṭi māttirai, Cokkaṉ māttirai and Parākkira pūpati māttirai; Arulmuṉi uṇṭai;
Calcinated white medicine made from metals and minerals : Apiraka paṟpam, Aritāra paṟpam, Raca paṟpam, Turucu paṟpam, Nāka paṟpam, Tāmira paṟpam and Vaṅka paṟpam; Kaṟiyuppu cuṇṇam and Kaṟpūra cuṇṇam;
Calcinated red medicine made from metals and minerals : Kauri cintāmaṇi centūram and Kaṟiyuppu centūram;
Stone-like medicines : Nāka kaṭṭu, Raca kaṭṭu, Kantaka kaṭṭu, Pācāṇa kaṭṭu, Liṅka kaṭṭu, Porikāra kaṭṭu and Akkiṉi kaṭṭu;
Ointment : Pala Kriṣṇa lēpam;
Medicinal acid preparations : Caṅku tirāvakam.
Some medicines are mentioned for their use to treat diseases, among them eye diseases (nayaṉa nōykku eṇṇey), tuberculosis (cayatukku maruntu), fever and periodical fever (viṣa curatukku kaṣāyam and māral curatukku kaṣāyam), and flatus (utira kaṇṭi vāyukku maruntu).
Additionally, the text explains the purification of arsenic (pācāṇa cutti) and the process to prepare copper sulfite (turucu vaippu). It documents the characteristics of medicine kit (kaṇṭūcattiṉ kuṇam). It lists names of stars (naṭcatiraṅkaḷiṉ peyarkaḷ).

Description in Tamil

116 ஓலைகளை கொண்ட நூலை உடையது இந்த சுவடி.முதல் 7 ஓலைகள் சேதம் அடைந்து உள்ளது
நட்சத்திர காண்டம்- 500 என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் மருந்து செய்முறைகளை பற்றி கூறுகிறது :
கஷாயம் : அந்தராதி கஷாயம்;
சூரண வகைகள் : சிவனார் சூரணம், அசுவகந்தாதி சூரணம் மற்றும் சர்வாங்க சூரணம்;
தைல வகைகள் : கந்தக தைலம், கவிராச தைலம், சத்திராதி தைலம், பூரண வில்வாதி தைலம், அனுமார் தைலம், சிந்தாமணி தைலம், குருநாத தைலம், விமல கண்ட தைலம், கற்பூர வல்லி தைலம் மற்றும் மோகன வில்வாதி தைலம்;
கிருத வகைகள் : அறிவாமிர்த கிருதம் மற்றும் பஞ்ச வர்ண கிருதம்;
மெழுகு : மனோசிலை மெழுகு;
குளிகை வகைகள் : உயிராதி குளிகை, ரச குளிகை, மிருத்துவாதி குளிகை மற்றும் ஆனந்த வைரவன் குளிகை; மூல சக்கர மாத்திரை, கோடாசுடி மாத்திரை, சொக்கன் மாத்திரை மற்றும் பராக்கிர பூபதி மாத்திரை; அருள்முனி உண்டை;
பற்ப வகைகள் : அப்ரக பற்பம், அரிதார பற்பம், ரச பற்பம், துருசு பற்பம், நாக பற்பம், தாமிர பற்பம் மற்றும் வங்க பற்பம்; கருப்பு சுண்ணம் மற்றும் கற்பூர சுண்ணம்;
செந்தூர வகைகள் : கௌரி சிந்தாமணி செந்தூரம் மற்றும் கறியுப்பு செந்தூரம்;
கட்டு வகைகள் : நாக கட்டு, ரச கட்டு, கந்தக கட்டு, பாஷாண கட்டு, லிங்க கட்டு, பொரிகார கட்டு மற்றும் அக்கினி கட்டு;
லேபம் : பல கிருஷ்ண லேபம்;
திராவகம் :சங்கு திராவகம்
சில வகை நோய்களுக்கு சில மருந்துகள் கூறப்பட்டுள்ளன அவை : நயன நோய்க்கு எண்ணெய், சயத்துக்கு மருந்து, விஷ சுரத்துக்கு கஷாயம், மாறல் சுரத்துக்கு கஷாயம், உதிர கண்டி வாயுக்கு மருந்து.
கூடுதலாக பாஷாண சுத்தி, துருசு வைப்பு பற்றி விளக்கப்பட்டுள்ளது.கண்டூசத்தின் குணம் மற்றும் நட்சத்திரங்களின் பெயர்கள் பற்றிய தகவல்களும் உள்ளன

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 31,5cm x 3,2cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 1 to 120. From the leaf 81, the writting is different and the leaves seem more recent. The palm leaves, notably from 1 to 81, are extremely dark and breakable due to fungus infestation and many of them are broken. The leaves 31 and 107 are broken; there are two leaves numbered 34 and 115.
The manuscript contains 120 palm leaves of 14-16 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj from a siddha practitioner, Joseph, who resided in the village of Palliyadi (Kanniyakumari dt).

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS72

Extent of Digital Material

241 TIFF images; size of the file : 7,31 Gb.

Date Modified

2016-03-05

Key

eap810_000127

Reuse

License

Cite as

நட்சத்திர காண்டம்- 500, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 12th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369447