தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்)

Metadata

License

Alternative Title

No title (preparations of medicines)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose
Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a compilation of texts forming 83 palm leaves of two different sizes, with a variable numbering. The leaves are more and less damaged by fungus.
The text describes the formulation of following medicines :
Decoctions : Muṟuvalāti tārai kaṣāyam;
Medicated oils : Rama Cantaṉāti eṇṇey, Tiripalāti eṇṇey, Cantaṉāti eṇṇey and Miṟuṅkalāti eṇṇey; Nayaṉa vilvāti tailam, Eriyāti tailam and Koṭupai tailam;
Medicated ghī : Paṭavalāti kiṟutam; Nantiyāti ney;
Dried plant powders : Amirta añcaṉa poṭi and Tutta añcaṉa poṭi;
Pills : Caṅkarāti kuḷikai, kaṟpūrāti kuḷikai, Tirikaṭuku kuḷikai, Tāmpūrāti kuḷikai, Ciṟiya Cantaṉāti kuḷikai, Ōritaḻ kuḷikai, Turucu kuḷikai, Vilvāti kuḷikai, Pītarōkiṉi kuḷikai, kāṭṭūṟuti kuḷikai, Tirikaṭuku kuḷikai and Cantira piṟapai kuḷikai; Nēttirāti māttirai, Paccai uṇṭai;
Wax-like medicines : kaṟpūrāti kuḻampu, Tēṉ kuḻampu, Iḷanīr kuḻampu and Campīra kuḻampu.
The text presents some medicines specific to treat eye diseases such wounds in eyes (kaṇṇil puṇ), muscle growth in eyes (paṭalattiṟku piṟaviṭai - an external medicine applied around the eye), a dried plant powder (poṭi) for eye disease (kuntam- protrusion of eye ball) and a collyrium (mai).

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் 83 ஓலைகளை உடைய ஒரு நூல் உள்ளது.அது இரண்டு வெவ்வேறு அளவுகளை உடைய ஓலைகளைக் கொண்டுள்ளது, அவற்றின் எண்களும் மாறுபட்டு உள்ளன.இந்த ஓலைகள் பூஞ்சையால் பாதிக்க பட்டு உள்ளன.இந்நூல் கீழ்காணும் மருந்துகளின் செய்முறைகளை விளக்குகிறது :
கஷாயம் : முறுவலாதி கஷாயம்;
எண்ணெய் வகைகள் : ராம சந்தனாதி எண்ணெய், திரிபலாதி எண்ணெய், சந்தனாதி எண்ணெய் மற்றும் மிருங்கலாதி எண்ணெய், நயன வில்வாதி தைலம், எரியாதி தைலம், கொடுப்பை தைலம்
கிருதம் : படவலாதி கிருதம், நந்தியாதி நெய்;
சூரண வகைகள் : அமிர்த அஞ்சன பொடி மற்றும் துத்த அஞ்சன பொடி;
குளிகை வகைகள் : சங்கராதி குளிகை, கற்பூராதி குளிகை, திரிகடுகு குளிகை, தாம்பூராதி குளிகை, சிறிய சந்தனாதி குளிகை, ஓரிதழ் குளிகை, துருசுகுளிகை, வில்வாதி குளிகை, பீதரோகினி குளிகை, காட்டுறுதி குளிகை, சந்திர பிரபை குளிகை, நேத்திராதி குளிகை, பச்சை உண்டை;
குழம்பு வகைகள் : கற்பூராதி குழம்பு, தேன் குழம்பு, இளநீர் குழம்பு, சம்பீர குழம்பு
இந்நூலில் கண் நோய்களுக்கான சில மருந்துகள் கூறப்பட்டுள்ளன.அவை : கண்ணில் புண், படலத்திற்கு பிறவிடை, குந்தத்திற்கு பொடி மற்றும் மை ஆகும்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 31,5cm x 3,8cm. The palm leaves are of 2 sizes : 27,5x3,8 till leaf n°45, and then, of 31,5cm x 3,8cm. The leaves of the text are numbered from 4 to 74 and from 1 to 8. Three leaves without number are placed at the beginning of the manuscript after a blank leaf. Two additional leaves, without number, close the manuscript. The leaves 60 and 73 are missing. The manuscript is affected by fungus.
The manuscript contains 84 palm leaves of 10 to 12 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS75

Extent of Digital Material

169 TIFF images; size of the file : 5,12 Gb.

Date Modified

2016-05-05

Key

eap810_000130

Reuse

License

Cite as

தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்), in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 12th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369450