முடமுறிவு சர சூத்திரம்- 205

Metadata

License

Alternative Title

Muṭamuṟivu Cara Cūttiram- 250

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text, whose the palm leaves are numbered from 1 to 121. The manuscript is in good state despite the leaves are twisted; three of them are broken and some are very dark caused by fungus infestation.
The text, complete and written in verses, is entitled Muṭamuṟivu Cara Cūttiram-250. It focuses on injuries of vital points (varma). It mentions : paṭu varma kāyam, mayaṅkum vitam, pūṇel tāḻal, kuṇṭumaṇi vilakal, uruḷai pūṭṭu vilakal, cavvaṟṟal, amarttal tāṉam, paṭaṅkāl naṭu muṟivu, naṭuvari muṟivu, muḻaṅkāl muṟivu, vāri eḷḷu muṟivu, pittukkāy muṟivu, kataḷi vaṉattīṭu, kuṇṭaliyil vāci eṟal, pīca vittu mēlēṟal, ucciyil īṭu and karpa talam.
The text describes the vital points in pregnant women (karppiṇikaḷ varma), the category of varma called toṭu varma and the fatal signs (acāttiya kuṟi) that occurs in sense organs (poṟi) when varma are injured. It mentions the different state of pulse (nāṭi nilaikaḷ).
It provides details about human physiology, features of bones (asti), the nine orifices in the body (nava vācal), and gives the names of respiration actions (carattiṉ peyar). Lastly, it details the six chakras (ātāra viparam) and presents some siddha concepts of the body (tattuva viparam).

Description in Tamil

1 முதல் 121 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலை கொண்டதாகும் இந்த சுவடி.இந்த சுவடியில் உள்ள சில ஓலைகள் முறிக்கியும், மூன்று ஓலைகள் உடைந்தும், சில ஓலைகள் பூஞ்சையால் கருமை நிறம் அடைந்து இருந்தாலும் இது நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும்.
விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்ட முழுமையான இந்நூல் முட முறிவு சர சூத்திரம்- 250 ஆகும்.இந்நூல் வர்ம காயங்களை பற்றி விளக்குகிறது.அவை : படு வர்ம காயம், மயங்கும் விதம், பூணெல் தாழல், குண்டுமணி விலகல், உருளை பூட்டு விலகல், சவ்வற்றல், அமர்த்தல் தானம், படங்கால் நடு முறிவு, நடுவரி முறிவு, முழங்கால் முறிவு, வாரி எள்ளு முறிவு, பித்துக்காய் முறிவு, கதளி வனத்தீடு, குண்டலியில் வாசி ஏரல், பீச வித்து மேலேறல், உச்சியில் ஈடு மற்றும் கர்ப்ப தலம்.
கர்ப்பிணிகள் வர்ம விபரம், தொடு வர்ம விபரம் மற்றும் அசாத்திய குறி பொறி தல விபரம் பற்றி விளக்குகிறது.நாடி நிலைகள் பற்றியும் விளக்குகிறது.
சில தத்துவ விபரங்கள் கூறப்பட்டுள்ளன, அவை : அஸ்தி மார்க்கம், நவ வாசல், சரத்தின் பெயர், இடகலை.கடைசியாக ஆதார விபரம் மற்றும் தத்துவ விபரம் பற்றி விளக்குகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 30,2cm x 2,8cm. The palm leaves are numbered from 1 to 121 in Tamil and Arab. The manuscript is in good condition, but the palm leaves are twisted, some are very darkened by fungus infestation and three of them are broken.
The manuscript contains 121 palm leaves of 10 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj, It belonged to Dr. Mohandas, a PhD scholar in philosophy and a siddha traditional practititioner who practise at Nagerkovil.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS79

Extent of Digital Material

243 TIFF images; size of the file : 7,37 Gb.

Date Modified

2016-07-29

Key

eap810_000134

Reuse

License

Cite as

முடமுறிவு சர சூத்திரம்- 205, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 12th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369454