நூல் 1 : (பிள்ளை பிணி) நூல் 2 : பிள்ளை பிணி மருந்துகள்

Metadata

License

Alternative Title

Text 1 : No title (child diseases)
Text 2 : No title (medicine for child diseases)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Mid-19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript contains two texts dealing with pediatric diseases. The texts are written in verses; they are incomplete. The manuscript is extremely damaged by insects, very fragile and dark. The extremities of palm leaves were covered by strings of eggs so that some written lines have disappeared. Numerous leaves are broken or missing.
Text 1- The text contains palm leaves numbered from 1 to 213. It describes child diseases, their typology, clinical features and treatment. The diseases specified are : infection caused by birds or by bad evil (tōṣa) with their treatment and method of pacifying the evil energy (annōykkāṉa maruttuvam maṟṟum kaḻippu), types of indigestion such as pōrmāntam, tuṭṭu māntam and viṣa māntam; convulsion (piraḷi); as well as types of fever : vāta curam, pitta curam, vāta pitta curam, cīta vāta curam, vāta cīraṇa curam, vāta cōkai curam, kuḷir vātacuram, cala vātacuram, vātapitta kalanta curam, pitta cileṟpa curam, pitta tāka curam, pitta viṣa curam, pittāti curam, atti curam, pitta cōkai curam, pitta aticāra curam, māṟal curam, pitta acīraṇa curam, retta pitta tāka curam, pitta caṉṉi curam, retta tāpa curam, retta pitta utira curam, retta karṇika pitta curam, virṇa pitta curam, pitta makā curam, cileṟpaṇa pitta curam, cala pitta curam, cileṟpaṇa vāta curam, cileṟpaṇa māṅkica curam, cileṟpaṇa kaṇai curam, cileṟpaṇa nīr tōṣa curam, cīta aticāra curam, cileṟpaṇa majjaiyāti curam, cileṟpaṇa mēka curam, cileṟpa caṉṉi curam, atti curam, mānta curam, aticāra curam, vali curam, veppu curam, caṉṉi pāta curam, pūta curam, majjai caya curam, nīr kuruti curam, āmai curam, ciṅkuvai curam, karunāka curam, āmpal curam, caṉṉi curam, amirta curam, kaṇṭamāñcuram, kaṇma matti curam, cantaṉa curam, ativiṣa curam, kuṇṭala curam, manta curam, veppu pāvai curam, ākami curam, aṉutāra curam, kokkari curam, māṟal cura vakaikaḷ and mantāti curam.
Text 2- The text is composed of palm leaves numbered from 1 to 13 leaves. It describes medicinal formulations used in peadiatrics diseases. There are decoctions, Cīṉappa kaṣāyam and Vilva illai kaṣāyam as well as a kaṣāyam for healing red rashes in children (cikappu); a medicated ghī, Amirta cañcīvi ney; an oil (eṇṇey) and a medicated ghī (ney) for treating types of eczema (karappāṉ, ceṅkarappān, cikappu karappāṉ); an eṇṇey for indigestion (māntam); and pills, Cura kuḷikai, Cātikkāy kuḷikai and Elāti kuḷikai.

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் குழந்தைகளுக்கு ஏற்படும் நோய்களை பற்றி கூறும் இரண்டு நூல்கள் உள்ளது.விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ள இந்நூல் முழுமை இல்லா நூலாகும்.இந்த சுவடி பூச்சியால் மிகவும் பாதிக்கப்பட்டு உடையக்கூடியதாகவும் கருமை நிறம் அடைந்தும் உள்ளது.ஓலைகளின் இரு ஓரங்களிலும் பூச்சிகள் அரித்து உள்ளதால் வார்த்தைகள் அல்லது எழுத்துக்கள் காணப்படாமல் படிப்பது சிரமமாக உள்ளது.நிறைய ஓலைகள் உடைந்தும், தொலைந்தும் உள்ளது.
நூல் 1- 1 முதல் 213 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடையது இந்நூல்.இந்நூல் குழந்தைகளுக்கு ஏற்படும் நோய்களை அதன் வகைகள், குறிகுணங்கள் மற்றும் அவற்றிற்கான மருத்துவம் பற்றி விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள நோய்களின் வகைகள் : தோஷ நோய்கள் அந்நோய்க்கான மருத்துவம் மற்றும் கழிப்பு; மாந்த வகைகள் : போர்மாந்தம், துட்டு மாந்தம் மற்றும் விஷ மாந்தம்; பிறளி நோய் மற்றும் சுர நோய் வகைகள் : வாத சுரம், பித்த சுரம், வாத பித்த சுரம், சீத வாத சுரம், வாத சீரண சுரம், வாத சோகை சுரம், குளிர் வாத சுரம், சல வாத சுரம், வாத பித்தம் கலந்த சுரம், பித்த சிலேற்ப சுரம், பித்த தாக சுரம், பித்த விஷ சுரம், பித்தாதி சுரம், அத்தி சுரம், பித்த சோகை சுரம், பித்த அதிசார சுரம், மாறல் சுரம், பித்த அசீரண சுரம், ரெத்த பித்த தாக சுரம், பித்த சன்னி சுரம், ரெத்த தாப சுரம், ரெத்த பித்த உதிர சுரம், ரெத்த கர்ணிக பித்த சுரம், விர்ண பித்த சுரம், பித்த மகா சுரம், சிலேற்பன பித்த சுரம், சல பித்த சுரம், சிலேற்பன வாத சுரம், சிலேற்பன மாங்கிச சுரம், சிலேற்பன கணை சுரம், சிலேற்பன நீர் தோஷ சுரம், சீத அதிசார சுரம், சிலேற்பன மஜ்ஜையாதி சுரம், சிலேற்பன மேக சுரம், சிலேற்ப சன்னி சுரம், அத்தி சுரம், மாந்த சுரம், அதிசார சுரம், வலி சுரம், வெப்பு சுரம், சன்னி பாத சுரம், பூத சுரம், மஜ்ஜை சய சுரம், நீர் குருதி சுரம், ஆமை சுரம், சிங்குவை சுரம், கருநாக சுரம், ஆம்பல் சுரம், சன்னி சுரம், அமிர்த சுரம், கண்டமாஞ் சுரம், கன்ம மத்தி சுரம், சந்தன சுரம், அதிவிஷ சுரம், குண்டல சுரம், மந்த சுரம், வெப்பு பாவை சுரம், ஆகமி சுரம், அனுதார சுரம், கொக்கரி சுரம், மாறல் சுர வகைகள் மற்றும் மந்தாதி சுரம்
நூல் 2 -1 முதல் 13 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடையதாகும் இந்நூல்.குழந்தைகளுக்கு ஏற்படும் நோய்களுக்கான மருந்துகள் செய்முறை பற்றி விளக்குகிறது.அவை : சீனப்ப கஷாயம், வில்வ இல்லை கஷாயம் மற்றும் சிகப்புக்கு கஷாயம்; அமிர்த சஞ்சீவி நெய்; கரப்பான், செங்கரப்பான், சிகப்பு கரப்பானுக்கு நெய் மற்றும் எண்ணெய்; மாந்தத்துக்கு எண்ணெய்; சுர குளிகை, சாதிக்காய் குளிகை மற்றும் ஏலாதி குளிகை ஆகும்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 23,8cm x 3,4cm. The palm leaves of the text 1 are numbered from 2 to 213 in Arab. The leaves 98 to 109, 133 to 150, 169, 170, and 198 to 208 are missing; a leaf is numbered 54 and 55. The text 2 is composed of leaves numbered from 2 to 13; it is close by a blank leaf. The manuscript is in extremely bad condition and very damaged by insects. Numerous leaves have scripts damaged by insects' egg strings. The text 2 is particularly darkened by fungus.
The manuscript contains 181 palm leaves of 14-16 lines per leaf, with two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj's father, Taṅkaiyā vaittiyar, who expired in 1989.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS86

Extent of Digital Material

367 TIFF images; size of the file : 11,1 Gb.

Date Modified

2016-02-08

Key

eap810_000141

Reuse

License

Cite as

நூல் 1 : (பிள்ளை பிணி) நூல் 2 : பிள்ளை பிணி மருந்துகள், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 13th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369461