சுர வாகடம்

Metadata

License

Alternative Title

Cura Vākaṭam

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript contains a text which is complete. The manuscript is in excellent condition, slightly affected by fungus.
The text, written in verses, is constituted of palm leaves numbered from 1 to 40. Entitled Cura Vākaṭam, it focuses on fevers that it describes the clinical features and the medicinal formulations to treat them. The types of fevers are : pitta curam, kapāla pitta curam, mūḷai pitta curam, pitta vāta curam, cileṟpaṇa curam, cira pitta curam, atti pitta curam, cevi pitta curam, retta pitta curam, cartti pitta curam, akkiṉi pitta curam, akōra pitta curam, paittiya pitta curam, pirammai pitta curam, caṉṉi vātapitta curam, uṭṭiṇa curam, cileṟpaṇa pitta vāta curam, cileṟpaṇa caṉṉi pāta curam and aticāra curam.

Description in Tamil

இந்த சுவடியின் முழுமையான ஒரு நூலுள்ளது.இந்நூல் மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ளது, சிறிதளவு மட்டும் பூஞ்சையால் பாதிக்கப்பட்டு உள்ளது
1 முதல் 40 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய இந்நூல் விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ளது.சுர வாகடம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல், சுர நோய்கள் அவற்றின் குறிகுணங்கள் மற்றும் அவற்றை குணமாக்கும் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விளக்குகிறது.சுர நோயின் வகைகள் : பித்த சுரம், கபால பித்த சுரம், மூளை பித்த சுரம், பித்த வாத சுரம், சிலேற்பன சுரம், சிர பித்த சுரம், அத்தி பித்த சுரம், செவி பித்த சுரம், ரெத்த பித்த சுரம், சர்த்தி பித்த சுரம், அக்கினி பித்த சுரம், அகோர பித்த சுரம், பைத்திய பித்த சுரம், பிரம்மை பித்த சுரம், சன்னி வாத பித்த சுரம், உட்டிண சுரம், சிலேற்பன பித்த வாத சுரம், சிலேற்பன சன்னி பாத சுரம் மற்றும் அதிசார சுரம்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 24,1cm x 3,2cm. The palm leaves of the text are numbered from 1 to 40 in Tamil and Arab. There is a leaf placed at the beginning with the title and two leaves at the end with yantiram and information. The manuscript is in excellent condition. The leaves are slightly affected by fungus.
The manuscript contains 43 palm leaves of 16-18 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS88

Extent of Digital Material

87 TIFF images; size of the file : 2,64 Gb.

Date Modified

2016-05-08

Key

eap810_000143

Reuse

License

Cite as

சுர வாகடம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 13th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369463