வைசூரி மாளிகை

Metadata

License

Alternative Title

Vaicūri Māḷikai

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is made of a text which is incomplete. The manuscript is in excellent condition; the palm leaves are slightly stained by fungus.
The text, written in verses and entitled Vaicūri Māḷikai, contains palm leaves numbered from 1 to 51. It deals with exanthematous fever (vaicūri) for which the types, clinical features, and appropriate medicinal formulations are described. The diseases are : macules (kuru; paṉi) caused by derangement (cārntu) of vāta, pitta, kapa and the three humours; akattaruṇi; akavāḷ; civanta maṇalvāri and eḷḷu maṇalvāri; kaṟutta aṇali; muttirai piṟappaṉ; karuñcappaṭṭai; veḷutta aṇali; upputtiri, karumutiri, pālutiri, kallutiri and pūḻi kallutiri; veḷpuḷakaṉ; nīraṇali; veḷ cilanti, mōr cilanti, nīr cilanti, poṉ cilanti and veṭi cilanti; paṉaimukari; moḻukkaṉ; toṇṭai kuru; maṟumuḷ; and viṣa kuru.

Description in Tamil

முழுமை இல்லா ஒரு நூலை கொண்டதாகும் இந்த சுவடி.இது மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ள ஒரு சுவடியாகும் இதன் ஓலைகள் சிறிதளவு மட்டும் பூஞ்சையால் கருமை அடைந்து உள்ளன
விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்ட வைசூரி மாளிகை என்னும் இந்நூல் 1 முதல் 51 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்டது.இந்நூல் வைசூரி நோய், அதன் வகைகள், குறிகுணம் மற்றும் இந்நோய்க்கான மருந்துகள் செய்முறைகள் பற்றி விளக்குகிறது.அவை குரு, வாத பனி, பித்த பனி, கப பனி, அகத்தருணி; அகவல்; சிவந்த மணல்வாரி மற்றும் எள்ளு மணல்வாரி; கறுத்த அணலி; முத்திரை பிறப்பன்; கருஞ்சப்பட்டை; வெளுத்த அணலி; உப்புத்திரி, கருமுதிரி, பாலுதிரி, கல்லுதிரி மற்றும் பூழி கல்லுதிரி; வெள்புளகன், நீர்அணலி; வெள் சிலந்தி, மோர் சிலந்தி, நீர் சிலந்தி, பொன் சிலந்தி மற்றும் வெடி சிலந்தி; பனைமுகரி; மொழுக்கன்; தொண்டை குரு; மறுமுள்; மற்றும் விஷ குரு

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 21,4cm x 3,7cm. The palm leaves of the text are numbered from 1 to 51 in Tamil and Arab. There is a leaf placed at the end of the text. The manuscript is in excellent condition. The leaves are slightly affected by fungus.
The manuscript contains 52 palm leaves of 16 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript was collected by Mohana Raj but he does not remember its owner.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS89

Extent of Digital Material

105 TIFF images; size of the file : 3,19 Gb.

Date Modified

2016-05-08

Key

eap810_000144

Reuse

License

Cite as

வைசூரி மாளிகை, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 13th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369464