சிலேற்பன நிதானம்

Metadata

License

Alternative Title

Cileṟpaṉa Nitāṉam

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text which contains palm leaves numbered from 1 to 138; it is incomplete. The manuscript is in good condition. Despite it was covered by strings of insects' eggs which damaged the edge of leaves, the script is not affected.
The text, entitled Cileṟpaṉa Nitāṉam, by Taṉvantiri Pakavāṉ is written in verses; it is incomplete. Despite its title which refers to the diseases caused by cileṟpaṉa imbalance in terms of types, clinical characteristics and treatment, the text deals with other nosological categories as well, notably tuberculosis and asthma, convulsion and cardiac diseases.
The disorders caused by cileṟpaṉa or cēṟpam imbalance described in the text are : irumal cēṟpam, kāya cēṟpam, cuvāca cēṟpam, tīpaṉa cēṟpam, manta cēṟpam, vāta cēṟpam, pitta cēṟpam, tiritōṣa cēṟpam, caṉṉi cēṟpam, cura cēṟpam, aticāra cēṟpam, cala cēṟpam, akkiṉi cēṟpam, pūta cēṟpam, muyalakaṇṭa cēṟpam, veṟi cēṟpam, vikāra cēṟpam, curōṇita cēṟpam, viraṇa cēṟpam, turkanta cēṟpam and cantata cēṟpam.
The types of tuberculosis which are described are those affecting lungs : piramma cayam, rāja cayam, vaiciya cayam, cūttiya cayam, cēṟpa cayam, vāta pitta cayam, vāta cēṟpa cayam, pitta cēṟpa cayam, tiritōṣa cayam and vikāra cayam; and those affecting intestins : vāta uḷaimāntai, pitta uḷaimāntai, cēṟpa uḷaimāntai and tiritōṣa uḷaimāntai.
The types of bronchial asthma which are specified are : mantāra kācam, pakka mantāra kācam, vāta kācam, pitta kācam, cēṟpa kācam, tiritōṣa kācam, retta kācam and pīnica kācam.
Concerning respiratory disorders, the text describes also various forms of cough : maruntīṭu irumal, kañcā irumal, cura irumal and matu irumal and of anormal breath dyspnoea : cūttira cuvācam, mayakka cuvācam, alaṟu cuvācam, perum cuvācam and mēl cuvācam.
The cardiac diseases concern pitta neñcu nōvu, cēṟpa neñcu nōvu, tiritōṣa neñcu nōvu and kirumi neñcu nōvu.
The convulsive disorders which are presented are : aṟiyakkaṇṭa vali, maraṇa vali, maṉō vali, viṣa vali, cēṟpa vali, tiritōṣa vali and taṇu vali.
The text describes also types of hiccup : cūttira vikkal, ciṉṉakaṉ vikkal and tiritōṣa vikkal, of yawn : aṉṉaja ikkiḷ, cūttira ikkiḷ, mayakka ikkiḷ, kampīra ikkiḷ, makā kampīra ikkiḷ, and of sores in the throat : vāta kural kammal, pitta kural kammal, cēṟpa kural kammal and caya kural kammal.

Description in Tamil

1 முதல் 138 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலை கொண்டதாகும் இந்த சுவடி.இது முழுமை இல்லாதது.இது நல்ல நிலையில் உள்ள சுவடியாகும்.பூச்சியின் முட்டைகளால் ஓலையின் ஓரங்கள் பாதிக்கப்பட்டு இருந்தாலும் எழுத்துக்கள் பாதிக்க படவில்லை.
சிலேற்பன நிதானம் என்னும் இந்நூல் தன்வந்திரி பகவானால் விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டதாகும்.இது முழுமை இல்லாதது.சிலேற்பன நோய் நிதானம் என்ற தலைப்பில் இருந்தாலும் இந்நூல் சயம், காசம் வலிப்பு, மார்நோவு போன்ற நோய்களின் வகைகள் குறிகுணங்கள் மற்றும் மருத்துவம் பற்றியும் கூறுகிறது.
இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள சிலேற்பன அல்லது சேற்ப நோய்கள் : இருமல் சேற்பம், காய சேற்பம், சுவாச சேற்பம், தீபன சேற்பம், மந்த சேற்பம், வாத சேற்பம், பித்த சேற்பம், திரிதோஷ சேற்பம், சன்னி சேற்பம், சுர சேற்பம், அதிசார சேற்பம், சல சேற்பம், அக்கினி சேற்பம், பூத சேற்பம், முயலகண்ட சேற்பம், வெறி சேற்பம், விகார சேற்பம், சுரோணித சேற்பம், விரண சேற்பம், துர்கந்த சேற்பம் மற்றும் சந்தத சேற்பம்.
சய நோயின் வகைகள் : பிரம்ம சயம், ராஜ சயம், வைசிய சயம், சூத்திய சயம், சேற்ப சயம், வாத பித்த சயம், வாத சேற்ப சயம், பித்த சேற்ப சயம், திரிதோஷ சயம் மற்றும் விகார சயம்; உளைமாந்தையின் வகைகள் : வாத உளைமாந்தை, பித்த உளைமாந்தை, சேற்ப உளைமாந்தை மற்றும் திரிதோஷ உளைமாந்தை
காச நோயின் வகைகள் : மந்தார காசம், பக்க மந்தார காசம், வாத காசம், பித்த காசம், சேற்ப காசம், திரிதோஷ காசம், ரெத்த காசம் மற்றும் பீனிச காசம்
இருமல் நோயின் வகைகள் : மருந்தீடு இருமல், கஞ்சா இருமல், சுர இருமல் மற்றும் மது இருமல்; மற்றும் சுவாசத்தின் வகைகள் : சூத்திர சுவாசம், மயக்க சுவாசம், அலறு சுவாசம், பெரும் சுவாசம் மற்றும் மேல் சுவாசம்
நெஞ்சு நோயின் வகைகள் : பித்த நெஞ்சு நோவு, சேர்ப்ப நெஞ்சு நோவு, திரி தோஷ நெஞ்சு நோவு மற்றும் கிருமி நெஞ்சு நோவு
வலி நோயின் வகைகள் : அறியக்கண்ட வலி, மரண வலி, மனோ வலி, விஷ வலி, சேற்ப வலி, திரிதோஷ வலி மற்றும் தணு வலி
விக்கல் நோயின் வகைகள் : சூத்திர விக்கல், சின்னகன் விக்கல் மற்றும் திரிதோஷ விக்கல்; இக்கிள் நோயின் வகைகள் : அன்னஜ இக்கிள், சூத்திர இக்கிள், மயக்க இக்கிள், கம்பீர இக்கிள், மகா கம்பீர இக்கிள்; மற்றும் குரல் கம்மல் நோயின் வகைகள் : வாத குரல் கம்மல், பித்த குரல் கம்மல், சேற்ப குரல் கம்மல் மற்றும் சய குரல் கம்மல்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 34,2cm x 3,5cm. The palm leaves of the text 1 are numbered from 1 to 138 in Tamil and Arab; there is an error of numbering on the leaf 104/105. The manuscript has also a blank leaf at the beginning of the text, It is in good state. Despite it was covered by strings of insects' eggs which damaged the edge of leaves, the script is not affected.
The manuscript contains 139 palm leaves of 12-14 lines per leaf. It has two wood boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS97

Extent of Digital Material

283 TIFF images; size of the file : 8,58 Gb.

Date Modified

2016-10-30

Key

eap810_000152

Reuse

License

Cite as

சிலேற்பன நிதானம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 14th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369472