ஓடிவு முறிவு கூறி- 1200

Metadata

License

Alternative Title

Oṭivu Muṟivu Kūṟi- 1200

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Type of Text Details

The recto of the 1st leaf is written in Malayalam

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Script Details

Tamil The recto of the 1st leaf is written in Malayalam.

Description

The manuscript is formed by a text whose the palm leaves are numbered from 62 to 151; the leaves 76 to 100 and 125 to 126 are missing. The state of the manuscript is average; the leaves 62, 63 and from 147 to 151 are broken and those from 147 to 151 are damaged by strings of insect’s eggs.
The text, entitled Oṭivu Muṟivu Kūṟi- 1200, describes formulations of medicines for treating injured vital spots (varmam) :
Decoctions : Kottamalli kaṣāyam, Cīraka kaṣāyam, Veḷḷaruku kaṣāyam, Vallārai kaṣāyam, Tūtaḷai vēr kaṣāyam, Villai vēr kaṣāyam, Vallārai kaṣāyam, Taca mūlāti kaṣāyam and Teṟṟi vēr kaṣāyam.
Dry plant powders : Māvilaṅku cūraṇam and Tēvatār cūraṇam.
Medicated oils : Rācāṅka muṟiveṇṇey, Amirta mukkūṭṭu eṇṇey, Kaṟpūravalli eṇṇey, Neruñci eṇṇey, Kaṇṭam kattiri eṇṇey and Icaṅkeṇṇey; Paiyaṟā tailam, Taca puṣpāti tailam, Kapa rācāṅka tailam, Akkarā tailam, Koḷiñci vēr tailam, Cantaṉāti tailam, Ciṉṉi vēr tailam, Ēlāti tailam and Tūtalāti tailam.
Medicated butter : Ciṟṟāmuṭṭi muṟiveṇṇey.
Medicated ghī : Tūtalāti ney and Elāti ney; Kaṅṭaṅkattiri kirutam, Kōḻi kirutam, Nāka paḻa kirutam, Veṇkuṉṟi kirutam, Paṉantāḻai kirutam and Tūtaḷai kirutam.
Electuaries : Tāḻampū lēkiyam and Arimētai lēkiyam; Villai vēr racāyaṇam.
Massage using ointment or a medicine : Nilavākai tuvālai and Kumara tuvālai.

Description in Tamil

62 முதல் 151 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலை கொண்டது இந்த சுவடி; ஓலை எண் 76 முதல் 100 மற்றும் 125 மற்றும் 126 ஆகியவை காணப்படவில்லை இந்த சுவடி நடு நிலைமையில் உள்ளது; ஓலைகள் 62,63 மற்றும் 157 முதல் 151 வரை உள்ளவை உடைந்து உள்ளன மற்றும் 147 முதல் 151 வரை உள்ளவை பூச்சியால் அரிக்கப்பட்டுள்ளது
ஒடிவு முறிவு கூறி- 1200 என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் வர்மா காயங்களுக்கான மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது :
கஷாயங்கள் : கொத்தமல்லி கஷாயம், சீராக கஷாயம், வெள்ளறுகு கஷாயம், வல்லாரை கஷாயம், தூதளை வேர் கஷாயம், வில்லை வேர் கஷாயம், வல்லாரை கஷாயம், தச மூலாதி கஷாயம் மற்றும் தெற்றி வேர் கஷாயம்
சூரணங்கள் : மாவிலங்கு சூரணம் மற்றும் தேவதார் சூரணம்
தைலங்கள் : ராசாங்க முறிவெண்ணெய், அமிர்த முக்கூட்டு எண்ணெய், கற்பூரவள்ளி எண்ணெய், நெருஞ்சி எண்ணெய், கண்டம் கத்திரி எண்ணெய் மற்றும் இசங்கெண்ணெய்; பையறா தைலம், தச புஷ்பாதி தைலம், கப ராசாங்க தைலம், அக்கரா தைலம், கொழிஞ்சி வேர் தைலம், சந்தனாதி தைலம், சின்னி வேர் தைலம், ஏலாதி தைலம் மற்றும் தூதளாதி தைலம்
வெண்ணெய் : சிற்றாமுட்டி முறிவெண்ணெய்
நெய் : தூதளாதி நெய் மற்றும் ஏலாதி நெய்; கண்டங்கத்திரி கிருதம், கோழி கிருதம், நாக பழ கிருதம், வெண்குன்றி கிருதம், பனந்தாழை கிருதம் மற்றும் தூதளை கிருதம்
லேகியங்கள் : தாழம்பூ லேகியம் மற்றும் அரிமேதை லேகியம்; வில்லை வேர் ரசாயணம்
துவாலை : நிலவாகை துவாலை மற்றும் குமர துவாலை

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 38,5cm x 3,5cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 62 to 151; the leaves 76 to 100 and 125 and 126 are missing. The manuscript is in condition; the leaf 43 is broken. The state of the manuscript is average; the leaves 62, 63 and 147 to 151 are broken and those from 147 to 151 are damaged by strings of insect’s eggs.
The manuscript contains 63 palm leaves of 16 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

Mohana Raj (Owner of the original material)

Location of Original Material

Mohana Raj

Custodial History

The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.

Series Name

Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]

Series Number

Series 1 : Mohana_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Mohana_KK_MSS117

Extent of Digital Material

127 TIFF images; size of the file : 3,84 Gb.

Date Modified

2017-02-19

Key

eap810_000172

Reuse

License

Cite as

ஓடிவு முறிவு கூறி- 1200, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 14th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369492