வர்ம கண்ணாடி
Access Full Text
Alternative Title
Varma Kaṇṇāṭi
Content Type
Manuscript
Text
Type of Text
Verses
Type of Text Details
The recto of the 1st leaf is written in Malayalam
Date of Original Material
Beginning of 20th century.
Era
20th century CE
Language
Script Details
Tamil The recto of the 1st leaf is written in Malayalam.
Description
The manuscript is made of a text composed of palm leaves numbered from 1 to142. Its condition is good; a few leaves (n° 85, 86, 123-126) are broken, some are darkened by fungus infestation or slightly bitten by rodents.
The text, entitled Varma Kaṇṇāṭi, is written in verses. It describes numerous vital spots (varmam) located in the human body : naraṅkal kuṟṟi, konṭai kolli and cīṟum kolli; piṭari varmam, caruti varmam, poṟcey varmam, paṭci varmam, pāla varmam, oṭṭu varmam, uṟakka varmam, cimai varmam, kākkaṭṭai varmam, catti varmam, tivaḷai varmam, enti varmam, piṟatārai varmam, kuttu varmam, uḷpuṟṟu varmam, kūmpu varmam, nēr varmam, aṭappu varmam, muṇṭellu varmam, piṉcaruti varmam, piḷḷai varmam, cuḷukki varmam, uḷḷuṟukki varmam, caṭappiṟa varmam, kiḷippira varmam, puca varmam, viḷaṅku varmam, cuḻiyāṭi varmam, cuḷukki varmam, naṭṭellu varmam, kaccai varmam, aṇi varmam, āntai varmam, moḻi varmam, veḷḷai varmam, maṇipanta varmam, āntai varmam, kavaḷi varmam, mūṭṭu varmam, muṇṭaka varmam, acaivu varmam, kāl veḷḷai varmam, cuṇṭōtari varmam, paṭa varmam, katir varmam, kōṇa caṉṉi varmam and uṟumi varmam; caṅku tiri kālam, kuṟṟi kālam, utira kālam, cevi kuṟṟi kālam, mantira kālam, pōykai kālam, naṭcattira kālam, kāmpūri kālam, valamūrti kālam, aṭappa kālam, tilartta kālam, miṉveṭṭi kālam, mantira kālam, kaṇṇāṭi kālam, ācāmai kālam, caya kālam, pūṇūl kālam, kai kūṭṭu kālam, vāyu kālam, aṉṉa kālam, kalliṭai kālam, valampuri kālam, iṭampuri kālam, taṭcaṇai kālam, uppu kuṟṟi kālam, kuṇṭi kai kālam, viṟti kālam, kaṇṇu pukai kālam, kutirai muka kālam and kompēri kālam; valiya atti curukki and ciṟiya atti cuṟukki; velluṟumi and valluṟumi.
The text describes the vital spots linked to vāta nāṭi (vāta varma nāṭi) located in head and neck, those linked to pitta nāṭi in the region situated between neck and umbilicus and linked to kapa nāṭi in the region between umbilicus and toes. It provides some information on physiological concepts such as the five sense organs (poṟi añcu), the ten types of pulse (taca nāṭi), blood vessels (nāṭi), nerves (narampu) and nerve knots (muṭiccu)., the ten types of air (taca vāyu), the three systems of the body (maṅṭalam mūṉṟu) and the three passions (mummalam).
The text presents methods to injury vital spots (varma koḷḷum vitam) in an adversary and in a pregnant woman (karppa peṇ). It explains how to relax (aṭaṅkal muṟai) injured vital spots. It provides some formulas used in varmam therapy and the name of apparatus (karuvikaḷ) serving to prepare medicines.
Description in Tamil
1 முதல் 142 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை கொண்ட ஒரு நூலை உடையது இந்த சுவடி.அது நல்ல நிலையில் உள்ளது (ஓலை எண் 85,86,123 முதல் 126 வரை) உள்ள ஓலைகள் உடைந்து உள்ளன, சில ஓலைகள் பூஞ்சையால் கருமை நிறம் அடைந்து அல்லது எலியால் சிறிதளவு கடிக்கப்பட்டும் உள்ளது
வர்ம கண்ணாடி என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல் விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ளது.இது மனித உடலில் அமைந்துள்ள நிறைய வர்ம புள்ளிகளை பற்றி கூறுகிறது : நரங்கல் குற்றி, கொண்டை கொல்லி மற்றும் சீறும் கொல்லி; பிடரி வர்மம், சருதி வர்மம், பொற்செய் வர்மம், பட்சி வர்மம், பால வர்மம், ஒட்டு வர்மம், உறக்க வர்மம், சிமை வர்மம், காக்கட்டை வர்மம், சத்தி வர்மம், திவளை வர்மம், ஏந்தி வர்மம், பிறதாரை வர்மம், குத்து வர்மம், உள்புற்று வர்மம், கூம்பு வர்மம், நேர் வர்மம், அடப்பு வர்மம், முண்டெல்லு வர்மம், பின்சருதி வர்மம், பிள்ளை வர்மம், சுளுக்கி வர்மம், உள்ளுறுக்கி வர்மம், சடப்பிற வர்மம், கிளிப்பிற வர்மம், புச வர்மம், விளங்கு வர்மம், சுழியாடி வர்மம், சுளுக்கி வர்மம், நட்டெல்லு வர்மம், கச்சை வர்மம், அணி வர்மம், ஆந்தை வர்மம், மொழி வர்மம், வெள்ளை வர்மம், மணிபந்த வர்மம், ஆந்தை வர்மம், கவளி வர்மம், மூட்டு வர்மம், முண்டக வர்மம், அசைவு வர்மம், கால் வெள்ளை வர்மம், சுண்டோதரி வர்மம், பட வர்மம், கதிர் வர்மம், கோண சன்னி வர்மம் மற்றும் உறுமி வர்மம்; சங்கு திரி காலம், குற்றி காலம், உதிர காலம், செவி குற்றி காலம், மந்திர காலம், பொய்கை காலம், நட்சத்திர காலம், காம்பூரி காலம், வலமூர்தி காலம், அடப்ப காலம், திலர்த்த காலம், மின்வெட்டி காலம், மந்திர காலம், கண்ணாடி காலம், ஆசாமை காலம், சய காலம், பூணூல் காலம், கை கூட்டு காலம், வாயு காலம், அன்ன காலம், கல்லிடை காலம், வலம்புரி காலம், இடம்புரி காலம், தட்சணை காலம், வெல்லுறுமி, வல்லுறுமி, உப்பு குற்றி காலம், குந்தி கை காலம், விர்தி காலம், கண்ணு புகை காலம், குதிரை முக காலம் மற்றும் கொம்பேரி காலம்; வலிய அத்தி சுருக்கி மற்றும் சிறிய அத்தி சுருக்கி
இந்நூல் தலை மற்றும் கழுத்தில் உள்ள வாத வர்ம நாடி, கழுத்து மற்றும் தொப்புளுக்கு இடையில் உள்ள பித்த வர்ம நாடி, தொப்புள் மற்றும் கால் விரல்களுக்கு இடையே உள்ள கப வர்ம நாடி பற்றி விளக்குகிறது.மேலும் பொறி அஞ்சு, தச நாடி, நாடி நரம்பு, முடிச்சு, தச வாயு, மண்டலம் மூன்று மற்றும் மும்மலம் போன்ற உடல் தத்துவத்தை பற்றியும் சில தகவல்கள் கூறப்பட்டுள்ளன.
இந்நூல் வர்ம கொள்ளும் விதம், கர்ப்ப பெண்களுக்கு வர்மம் கொள்ளும் விதம் பற்றி கூறுகிறது.இது அடங்கல் முறை பற்றியும் விளக்குகிறது.வர்ம மருத்துவத்தில் பயன்படும் சில மருந்துகளின் செய்முறைகள் பற்றி கூறி அவற்றை செய்ய பயன்படும் கருவிகள் பற்றியும் கூறுகிறது
Extent and Format of Original Material
Size of the manuscript : 32,0cm x 3,4cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil and Arab from 1 to 142; there are two additional leaves and five blank leaves : three at the beginning and two at the end of the text. The manuscript is in good condition. The leaves n° 85, 86 and 123 to 126 are broken, some are darkened by fungus infestation or slightly bitten by rodents.
The manuscript contains 149 palm leaves of 12-14 lines per leaf. It has no wooden boards.
System of Arrangement
No arrangement
Collection Name
Contributor
Mohana Raj (Owner of the original material)
Location of Original Material
Mohana Raj
Custodial History
The manuscript belonged to Mohana Raj's grandfather, Vēlāyutaṉ vaittiyar (1887/1965), a siddha practitioner who was president of the association ATSVS and taught when the college was founded by the association. He paid copyists to write manuscripts borrowed from siddha practitioners and collected some from his peers.
Series Name
Manuscripts and items from Kanniyakumari District (collection not finished) [Mohana Raj Collection]
Series Number
Series 1 : Mohana_KK
Level
File
EAP Project Number
EAP 810
Reference
EAP810_Mohana_KK_MSS118
Extent of Digital Material
299 TIFF images; size of the file : 9,04 Gb.
Date Modified
2017-02-20
Key
eap810_000173
Reuse
License
Cite as
வர்ம கண்ணாடி,
in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry,
Manuscripts of Siddha Medicine,
consulted on September, 14th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369493