வர்ம சூத்திரம்

Metadata

License

Alternative Title

Varma Cūttiram

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

End of 19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text containing 66 palm leaves numbered from 1 to 66; the text is incomplete. The manuscript is in very good condition; the first two leaves are slightly damaged by rodents. The text, entitled Varma Cūttiram, is attributed to Pulippāṇi, one of the major cittar renown for siddha medical and alchemical treatises.
The text, written in verses, deals with the knowledge of varma practice. It mentions a number of energy points : tilartta kālam, naṭcattira kālam, cevikuṟṟi kālam, piṭari kālam, uṟakka kālam, tummi kālam, nēr varmam, uṟumi kālam, aṭappa kālam, curukki kālam, ciṟiya atti curukki, kallaṭai kālam, uḷvarma tāṉaṅkaḷ (vital points), caṅku tiri kālam, muṇṭellu varmam, mūttira kālam, vittu kālam, aṇṭa kālam, cūḻiyāṭi varmam, kārīral varmam, pūṭṭellu varmam, aḻavāṭi varmam, viḻaṅku varmam, pūja varmam, cuḷukku varmam, mūṭṭu varmam, moḻi varmam, maṇipanta varmam, tutikkai varmam, taṭciṇai kālam, kavaḷi kālam, iṭukku varmam, pātakalai varmam, kutirai muka varmam, kompēri kālam, kōṇa caṉṉi varmam, pātacakkara varmam, tiṭa varmam and aṭaṅkal kālam.
It specifies some injuries of vital points : mūkkiṉ matti kāyam, kaipuṭṭi kāyam, naṭuviti kāyam, kūmpil kāyam, kūṇelumpil kāyam and narampu piṉṉal.
It describes the methods of relaxing or treating injuries of varma points (taṭavu muṟai) , notably injury of the right eye (valatu kaṇ kuṟṟamāṉāl), of ears (ceviyil vicai eṟṟāl taṭava), bleeding from nose (mūku vaḻi rattam), ear (cevi), penis (liṅkam), mouth (vāy), chest (mārpu), nerve in the neck region (kaḻuttu narampu), below neck region (kaḻuttiṉ kīḻ pākam), below knee joint (mūṭiṉ kīḻ), knee joint (muḻaṅkāl nāṭi) and nerves of the knee joint (mūṭṭu narampu), and hand (kāy), internal bleeding from the face (uḷ nāṭi). It provides also information to treat certain health conditions :
nasal congestion (mūkkaṭaittāl taṭava), kuru nāṭi, a type on nerve (tāṅkal narampu), highly morbid fever caused by varma injury (kāyam koṇṭu viṣa curam vitam), ascites (peru vayiṟu), tuberculosis (caya nōy) as well as unconsciousness stage (mayakkam).
Additionally, the text discusses the method of sharing the knowledge of the books on varma practice. This has to be understood by the fact that the knowledge of varma energy points may be used to treat but also to kill or to injury a person.

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் 1 முதல் 66 வரை எண் கொண்ட 66 ஓலைகளை கொண்ட ஒரு நூலால் ஆனது.இந்த சுவடி மிகவும் நல்ல நிலையில் உள்ளது; முதல் இரண்டு ஓலைகள் மட்டும் பூச்சியால் சிறிதளவு பாதிக்கப்பட்டுள்ளது.சித்த மருத்துவம் மற்றும் ரசவாதத்திற்கு பெயர்போன புலிப்பாணி என்ற சித்தாரால் இயற்றப்பட்டது வர்ம சூத்திரம் என்ற தலைப்புடைய இந்த நூல்
இந்நூல் வர்ம முறைகளை பற்றி கூறுகிறது.இந்நூலில் கூரபடுல்ள்ள வர்ம புள்ளிகள் : திலர்த்த காலம், நட்சத்திர காலம், செவிகுற்றி காலம், பிடரி காலம், உறக்க காலம், தும்மி காலம், நேர் வர்மம், உறுமி காலம், அடப்ப காலம், சுருக்கி காலம், சிறிய அத்தி சுருக்கி காலம், கல்லடை காலம், உள்வர்ம தானங்கள், சங்கு திரி காலம், முண்டெல்லு வர்மம், மூத்திர காலம், வித்து காலம், அண்ட காலம், சுழியாடி வர்மம், காரீரல் வர்மம், புத்தெல்லு வர்மம், அளவாடி காலம், விளங்கு வர்மம், பூஜ வர்மம், சுளுக்கு வர்மம், முட்டு வர்மம், மொழி வர்மம், மணிபந்த வர்மம், துதிக்கை வர்மம், தட்சிணை காலம், கவளி காலம், இடுக்கு வர்மம், பாதகலை வர்மம், குதிரை முக வர்மம், கொம்பேறி காலம், கோணசன்னி வர்மம், பாத சக்கர வர்மம், திட வர்மம் மற்றும் அடங்கல் காலம்.
சில வர்ம காயங்களை பற்றியும் கூறுகிறது.அவை : மூக்கின் மத்தி காயம், கைபுட்டி காயம், நடுவிதி காயம், கூம்பில் காயம், கூநெலும்பில் காயம் மற்றும் நரம்பு பின்னல்
மேலும் தடவு முறைகள் மற்றும் வர்ம காயங்கள் பற்றியும் கூறுகிறது.அவை : வலது கண் குற்றமானால், செவியில் விசை ஏற்றால் தடவ, மூக்கு வழி ரத்தம் மாற, செவி வழி ரத்தம் மாற, லிங்கம் வழி ரத்தம் மாற, வாய் வழி ரத்தம் மாற, மார்பு வழி ரத்தம் மாற, கழுத்து நரம்பு வழி ரத்தம் மாற, கழுத்தின் கீழ் பாகம் வழி ரத்தம் மாற, கையில் ரத்தம் மாற, உள்நாடி வழி ரத்தம் மாற, மூட்டின கீழ் வழி ரத்தம் மாற, மூட்டு நரம்பு வழி ரத்தம் மாற, முழங்கால் நாடி வழி ரத்தம் மாற
மேலும் மூக்கடைத்தால் தடவ, குருநாடி, தாங்கள் நரம்பு, காயம் கொண்டு விஷ சுரம் வரும் வகை, பெருவயிறு, சயம், குடகரி, கடிகார சூத்திரம், உள்கருவி நரம்பு, சுழலி நோய், மயக்கம், நவசூத்திரம், குறு நாடி பதுக்கு, துண்டு அடுக்கு பற்றியும் விரிவாக கூறுகிறது.
வர்ம தகவல்களை பற்றி உள்ள நூல்களை பற்றியும் விளக்குகிறது.வர்ம முறை நோய்களை குணப்படுத்த மட்டும் இன்றி மனிதர்களை கொல்லவும் பயன் படுத்த படுகிறது என்பதை அறியலாம்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 30.3cm x 3.5cm. The palm leaves of the text are numbred from 1 to 66. The manuscript is in good condition, the 2 first leaves are lightly damaged by rodents. The text is complete.
The manuscript contains 66 palm leaves of 14 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Contributor

Stalish S.M. Shejo (Owner of the original material)

Location of Original Material

Stalish S.M. Shejo

Custodial History

The manuscript belongs to Shejo, a siddha practitioner residing in the village of Paloor, in Kanniyakumari district.

Series Name

Manuscripts from Kanniyakumari District (KK) [Stalish S.M. Shejo Collection]

Series Number

Series 1 : Shejo_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Shejo_KK_MSS3

Extent of Digital Material

133 TIFF images; size of the file : 4,03 Gb.

Date Modified

2016-02-17

Key

eap810_000253

Reuse

License

Cite as

வர்ம சூத்திரம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on April, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369573