வர்ம சூத்திரம்

Metadata

License

Alternative Title

Varma Cūttiram

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text, incomplete and written in verses, whose the palm leaves are numbered from 1 to 58. Although some leaves are darkened by fungus infestation, the manuscript is in excellent state.
The text, entitled Varma Cūttiram and written in verses, deals with varma practice, for which it describes diverse acupressure on vital points (varma) : naṭcattira kālam, cevi kuṟṟi kālam, piṭari kālam, uṟakka kālam, tummi kālam, uṟumi kālam, aṭappa kālam, curukki kālam, kallaṭai kālam, caṅku tiri kālam, mūttira kālam, aṇṭa kālam, tevaḷai kālam, kavuḷi kālam, āmai kālam, kompēri kālam and aṭaṅkal kālam; patakkaḷai varmam, pūṭṭēllu varmam, viḷakku varmam, puca varmam, vittu varmam, cuḷukku varmam, muṭṭu varmam, moḻi varmam, maṇipanta varmam, muṇṭēllu varmam, tutikkai varmam, nāy talai varmam, kutirai muka varmam, tilarta varmam, kōṇa caṉṉi varmam and pāta cakkara varmam; and ciṟiya atti curukki.
The text explains cases of injuries of varma, whose fractures (muṟivu) of the nasal septum (mūkkiṉ matti), in the mid line (naṭuvari) and in the sternum (kūmpukku mēl), wounds (kāyam) in the cervical (kūṇēlumpu), and traumatic injuries (kuṟṟam) in eyes and ears. It provides information on the treatment for stopping bleeding (rattam) from nose (mūkku), penis (liṅkam), and in knee joints (muḻaṅkāḷ) and on the method of relaxing varma point in case of nasal congestion (mūkaiṭaittāl taṭava). The text describes the pulses : basic nāṭi, kuru and kaṭikāra nāṭi, and the nerve networks in the body. It explains some diseases such as fever (curam), ascitis (peruvayiṟu), tuberculosis (cayam), abdominal colic (cuḻali), and the state of unconsciousness (mayakkam)
Additionally, it presents the way (vitam) that an individual has to teach a (medical) text.

Description in Tamil

1 முதல் 58 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய முழுமை இல்லா ஒரு நூலை கொண்டது இந்த சுவடி, இந்நூல் விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ளது.சில ஓலைகள் பூஞ்சையால் கருமை நிறம் அடைந்து இருந்தாலும் இது மிகவும் நல்ல நிலையில் ஒரு சுவடியாகும்.
விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ள வர்ம சூத்திரம் என்னும் இந்த நூல் பல்வேறு வர்ம புள்ளிகளை பற்றி கூறும் வர்ம பயிற்சியை பற்றியதாகும் : நட்சத்திர காலம், செவி குற்றி காலம், பிடரி காலம், உறக்க காலம், தும்மி காலம், உறுமி காலம், அடப்ப காலம், சுருக்கி காலம், கல்லடை காலம், சங்கு திரி காலம், மூத்திர காலம், அண்ட காலம், தெவளை காலம், கவுளி காலம், ஆமை காலம், கொம்பேரி காலம் மற்றும் அடங்கல் காலம்; பதக்களை வர்மம், பூட்டெல்லு வர்மம், விளக்கு வர்மம், புச வர்மம், வித்து வர்மம், சுளுக்கு வர்மம், முட்டு வர்மம், மொழி வர்மம், மணிபந்த வர்மம், முண்டெள்ளு வர்மம், துதிக்கை வர்மம், நாய் தலை வர்மம், குதிரை முக வர்மம், திலர்த வர்மம், கோண சன்னி வர்மம், பாத சக்கர வர்மம் மற்றும் சிறிய அத்தி சுருக்கி.
இந்நூல் வர்ம காயங்கள் பற்றி விளக்குகிறது.அவை : மூக்கின் மத்தி முறிவு, நடுவரி முறிவு, கூம்புக்கு மேல் முறிவு, கூணெலும்பில் காயம், கண் மற்றும் காது குற்றம் ஆகும்.மேலும் மூக்கு வழி ரத்தம் வருதல் மாற்ற, லிங்கம் வழி ரத்தம் வருதல் மாற்ற, முழங்காலில் ரத்தம் வருதல் மாற்ற, மூகைடைத்தால் தடவுமுறைகளும் விளக்கப்பட்டுள்ளன.இந்நூல் நாடி பற்றி கூறுகிறது : நாடி, குரு நாடி மற்றும் கடிகார நாடி மற்றும் நரம்பு பின்னல் பற்றியும் விளக்குகிறது.சுரம், பெருவயிறு, சயம், சுழலி, மயக்கம் போன்ற நோய்களை பற்றியும் விளக்குகிறது
மேலும், நூல் கொடுக்கும் விதம் பற்றியும் கூறுகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 27.5cm x 3.8cm. The palm leaves of the text are numbered from 1 to 58 in Tamil. A 1st leaf placed at the beginning of the manuscript says : with the spirit of Puḷippāṇi, I write this text. There are five blank leaves placed at the end of the manuscript. The manuscript is in excellent condition, but some leaves are very dark.
The manuscript contains 64 palm leaves of 16 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

S. Immanuel (Owner of the original material)

Location of Original Material

S. Immanuel

Custodial History

The manuscript belongs to S. Immanuel. He got the manuscripts from his grandfather, Santhiyagu, a siddha practitioner family who resided in the village of Vembunoor.

Series Name

Manuscripts from Kanniyakumari District (KK) [S. Immanuel Collection]

Series Number

Series 1 : Immanuel_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810-9-1-1

Extent of Digital Material

129 TIFF images; size of the file : 3,91 Gb.

Date Modified

2016-07-27

Key

eap810_000258

Reuse

License

Cite as

வர்ம சூத்திரம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on April, 19th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369578