வர்ம சூத்திரம்

Metadata

License

Alternative Title

Varma Cūttiram

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 20th century.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text whose the palm leaves are numbered from 1 to 81; three of them are missing. The leaves are very darkened by fungus infestation.
The text, entitled Varma Cūttiram and written in verses, deals with varma practice, for which it describes acupressure on different vital points (varma) : tilarta kālam, naṭcattira kālam, cevi kuṟṟi kālam, piṭari kālam, uṟakka kālam, tummi kālam, nēr varmam, uṟumi kālam, aṭappa kālam, curukki kālam, ciṟiya atti curukki kālam, kallaṭai kālam, caṅkutiri kālam, aṇṭa kālam, taṭcaṉai kālam, tavaḷai kālam, aṭaṅkaḷ kālam, kutirai muka kālam, mūttira kālam and kompēri kālam; muṇṭellu varmam, vittu varmam, pūṭṭellu varmam, kuruntu kuṟṟi varmam, kārīral varmam, aḷavāṭi varmam, muṭṭu varmam, moḻi varmam, tutikkai varmam, patakkaḷai varmam, kōṇa caṉṉi varmam, pāta cakkara varmam and tiṭa varmam and cuḻiyāṭi. It presents the clinical features of puca varmam, cuḷukku varmam and uḷ varmam, of nerves (narampu), as well as the pulse called kuru nāṭi.
The text describes some cases of varma injuries, among them fractures (muṟivu) of the nasal septum (mūkku matti), humerus bone (kai elumpu), midline (naṭuvari), cervical spine (kūṇ elumpu), and trauma at the right and left eyes (valatu kaṇ kuṟṟam, iṭatu kaṇ kuṟṟam). It provides information on the treatment for stopping bleeding (rattam) from nose (mūkku), penis (liṅkam), ears (cevi), mouth (uḷnāṭi) and knee joint (mūṭṭu narampu).

Description in Tamil

1 முதல் 81 வரை எண் கொண்ட ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலை கொண்டது இந்த சுவடி; அதில் 3 ஓலைகள் காணப்படவில்லை.இதன் ஓலைகள் பூஞ்சையால் பாதிக்கப்பட்டுள்ளதால் மிகவும் கருமை நிறம் அடைந்து உள்ளது.
விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ள இந்நூல் வர்மப்புள்ளிகள் பற்றி விளக்குகிறது.அவை : திலர்த காலம், நட்சத்திர காலம், செவி குற்றி காலம், பிடரி காலம், உறக்க காலம், தும்மி காலம், நேர் வர்மம், உறுமி காலம், அடப்ப காலம், சுருக்கி காலம், சிறிய அத்தி சுருக்கி காலம், கல்லடை காலம், சங்குதிரி காலம், அண்ட காலம், தட்சணை காலம், தவளை காலம், அடங்கல் காலம், குதிரை முக காலம், மூத்திர காலம், மற்றும் கொம்பேரி காலம்; முண்டெல்லு வர்மம், வித்து வர்மம், பூட்டெல்லு வர்மம், குருந்து குற்றி வர்மம், காரீரல் வர்மம், அளவாடி வர்மம், முட்டு வர்மம், மொழி வர்மம், துதிக்கை வர்மம், பதக்களை வர்மம், கோணசன்னி வர்மம், பாத சக்கர வர்மம், திட வர்மம் மற்றும் சுழியாடி.புச வர்மம், சுளுக்கு வர்மம், உள்வர்மம் போன்றவற்றின் குறிகுணங்கள், நரம்புகள் மற்றும் குரு நாடி பற்றியும் விளக்குகிறது
இந்நூல் வர்ம காயங்கள் பற்றியும் கூறுகிறது.அவை மூக்கு மத்தி முறிவு, கை எலும்பு முறிவு, நடுவரி முறிவு, கூனெலும்பு முறிவு, வலது கண் குற்றம் மற்றும், இடது கண் குற்றம் ஆகும்.செவில் மற்றும் மூக்கில் ரத்தம் வந்தால் தடவ, லிங்கம் வழி ரத்தம் வந்தால் தடவ, உள்நாடி வழி ரத்தம் வந்தால் தடவ மற்றும் மூட்டு நரம்பில் ரத்தம் வந்தால் தடவு முறை பற்றியும் கூறுகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 24.7cm x 3.2cm. The palm leaves of the text are numbered in Tamil from 1 to 81; the leaves 44, 51 and 54 are missing. The condition of the manuscript is in average. The leaves are very darkened by fungus. A blank leaf ends the manuscript.
The manuscript contains 78 palm leaves with 14 lines per leaf. It has no wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Collection Name

Contributor

R. Vijaykumar (Owner of the original material)

Location of Original Material

R. Vijaykumar, Kattathurai, Kannniyakumari district.

Custodial History

The manuscript of R. Vijaykumar belonged to his father, Ramakrishnan Nadar, who inherited it from his grandfather, Chennekan Asan, a varma practitioner.

Series Name

Manuscript from Kanniyakumari District (KK) [R. Vijaykumar Collection]

Series Number

Series 1 : RVKumar_KK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810-11-1-1

Extent of Digital Material

157 TIFF images; size of the file : 4,76 Gb.

Date Modified

2016-07-28

Key

eap810_000264

Reuse

License

Cite as

வர்ம சூத்திரம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369584