அகத்தியர் நாலு காண்ட வைத்தியம்

Metadata

License

Alternative Title

Akattiyar Nālu Kāṇṭa Vaittiyam

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Mid-19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text containing 129 palm leaves numbered from 681 to 838; many leaves are missing from that n°771. The manuscript is in very bad condition, all the leaves which formed a block stuck by mildew, are more and less damaged and several are broken. The manuscript remains very fragile.
-
The text corresponds to the third chapter of Akattiyar Nālu Kāṇṭa Vaittiyam which has four chapters. The text, written in verses, presents preparation of medicines :
Dried plant powders : Piraṇṭai cūraṇam
Medicated oils : Carvāṅka tailam as well as oils (eṇṇey) for treating delirium (caṉṉi), diseases during pregnancy (kerpa nōy), eye diseases (kaṇ nōy) and an oil applied on head before taking bath (talai muḻuka).
Calcined white medicines prepared from metals and minerals : Navalōka paṟpam, Cempu paṟpam, Nāka paṟpam, Raca kaṟpūra paṟpam, Pavaḷa paṟpam, Aṉṉapēti paṟpam, Pañcalavaṇa paṟpam, Cilācattu paṟpam, Tirirvaṅka paṟpam, Cavukāra paṟpam, Maṭal tutta paṟpam, Mirutāraciṅki paṟpam, Kaṭal nurai paṟpam, Veṭiyuppu paṟpam, Kantaka paṟpam, Kaṟiyuppu paṟpam, Vaḷaiyaluppu paṟpam, Caṅku paṟpam, Ciṅki paṟpam, Arappoṭi paṟpam and Veṅkala paṟpam; Turicu nīṟu; as well as a paṟpam for treating eye disease (kaṇ kuntam).
Calcined red medicines prepared from metals and minerals : Pavaḷa centūram, Uppu centūram, Raca centūram and Aṉṉapēti centūram.
Pills : Tiripura māttirai.
An electuary (lekiyam) for treating diseases that may occur when medicines for rejuvenation and longevity are consumed
(kaṟpam).
Pungent products : Turucu ceyanīr.
Mercury-based medicine : Pañcapūta kaḷaṅku.
Medicines obtained from sublimation : Pācāṇa pataṅkam.
Medicines (maruntu; not named) for treating all diseases (cakala viyāti), insanity (paittiyam), scrotal swelling (aṇṭa vāyu), menorrhagia (perumpāṭu), growth in eyes (kaṇ paṭalam), headache (maṇṭaiyiṭi), tooth ache (tanta vāyu), fissures in heel (pitta veṭippu), carbuncles (piḷavai), thirst (tākam) and hemorrhoids (mūlanōy)
A medicated pancake made of rice flour and medicinal plants (aṭai maruntu) for treating dysentery (kirāṇi).
The text describes borneal (paccai kaṟpūram) and cuttle fish bone (karuṭa paccai), the process to purify mica (apraka navanītam) and the method to prepare artificially (vaippu) sal ammoniac (navācāram), potash alum (cīṉam), copper sulfate (turucu), borax (veṅkāram), rock salt (intuppu) and potassium nitrate (veṭiyuppu).
The text deals with magic as well. It presents mantiraṅkaḷ used to invocate the goddess Paccai Kāḷi, to get rid of sins (karma nivartti), to provoke differences of opinion between two persons (pētaṉam), to change appearance of things (urumāṟṟu), to stop ejaculation of semen (vintu kaṭṭa), to hatch eggs of cuckoo (kuyil muṭṭai) and to make a dog dumb (nāy vāy kaṭṭa). It specifies two manner to mesmerise, rāja vaciyam and añcaṉa tēvi vaciyam, and the preparation of a powder used to mesmerise individuals (vāṭai poṭi).

Description in Tamil

681 முதல் 836 வரை எண்கள் கொண்ட 129 ஓலைகளை கொண்ட ஒரு நூலை உடையது இந்த சுவடி.771 என்ற எண்ணில் இருந்து நிறைய ஓலைகள் காணப்படவில்லை.இந்த சுவடி மிகவும் மோசமான நிலையில் உள்ளது, நிறைய ஓலைகள் பணியினால் ஒன்றாக பிணைந்து சேதம் அடைந்தும் மற்றும் நிறைய உடைந்தும் உள்ளது.இந்த சுவடி எளிதில் உடைய கூடிய நிலையில் உள்ளது.
நான்கு காண்டங்களை கொண்ட அகத்தியர் நாலு காண்ட வைத்தியத்தில் இந்நூல் மூன்றாவது காண்டமாகும்.விருத்தம் வடிவில் உள்ள இந்த நூல் மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது :
சூரணம் : பிரண்டை சூரணம்.
எண்ணெய் : சர்வாங்க தைலம் மற்றும் சன்னி, கெர்ப நோய், கண் நோய் போன்ற நோய் நிலைகளுக்கு எண்ணெய் மற்றும் தலை முழுக எண்ணெய் ஆகும்.
பற்பம் : நவலோக பற்பம், செம்பு பற்பம், நாக பற்பம், ரச கற்பூர பற்பம், பவள பற்பம், அன்னபேதி பற்பம், பஞ்சலவண பற்பம், சிலாசத்து பற்பம், திரிவங்க பற்பம், சவுகார பற்பம், மடல் துத்த பற்பம், மிருதாரசிங்கி பற்பம், கடல் நுரை பற்பம், வெடியுப்பு பற்பம், கந்தக பற்பம், கறியுப்பு பற்பம், வளையலுப்பு பற்பம், சங்கு பற்பம், சிங்கி பற்பம், அரப்பொடி பற்பம் மற்றும் வெங்கல பற்பம்; துரிசு நீறு; மற்றும் கண் குந்தத்துக்கு பற்பம்
செந்தூரம் : பவள செந்தூரம், உப்பு செந்தூரம், ரச செந்தூரம் மற்றும் அன்னபேதி செந்தூரம்
மாத்திரை : திரிபுர மாத்திரை
கற்பம் உண்ணும் போது உண்டாகும் நோய்களுக்கு லேகியம்.
செயநீறு : துருசு செயநீறு
களங்கு : பஞ்சபூத களங்கு.
பதங்கம் : பாசாண பதங்கம்.
சகல வியாதி, பைத்தியம், அண்ட வாயு, பெரும்பாடு, கண் படலம், மண்டையிடி, தந்த வாயு, பித்த வெடிப்பு, பிளவை, தாகம் மற்றும் மூல நோய் போன்ற நோய் நிலைகளுக்கு மருந்து செய்முறைகளும் கூறப்பட்டுள்ளன.
கிராணிக்கு அடை மருந்து
பச்சை கற்பூரம் மற்றும் கருட பச்சை பற்றிய விளக்கமும், அப்ரக நவநீதம் மற்றும் நவசாரம், சீனம், துருசு, வெங்காரம், இந்துப்பு மற்றும் வெடியுப்பு போன்றவற்றின் வைப்பு முறைகளும் கூறப்பட்டுள்ளன.
இந்நூல் மாயாஜாலத்தை பற்றியும் கூறுகிறது.பச்சை காளிக்கு மந்திரம், கர்ம நிவர்த்தி மந்திரம், பேதனத்திற்கு மந்திரம், உருமாற்று மந்திரம், விந்து கட்ட மந்திரம், குயில் முட்டை மந்திரம் மற்றும் நாய் வாய் கட்ட மந்திரம் பற்றியும் கூறப்பட்டுள்ளது.இது ராஜ வசியம் மற்றும் அஞ்சன தேவி வசியம் என்ற இரண்டு வசிய முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது மற்றும் வசியப்படுத்த வாடை பொடி செய்முறை பற்றியும் விளக்குகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 30.0cm x 3.4cm. The 129 palm leaves are numbered from 681 to 771 and 799 to 838 ; the leaves from 805 to 809 are missing. There are three leaves without a number. The manuscript is in very bad state. All the leaves, which formed a block stuck by mould, are more and less damaged and several are broken. The manuscript remains very fragile.
The manuscript contains 129 palm leaves with 16 lines per leaf. It has two wooden boards.

System of Arrangement

No arrangement

Contributor

G. Subash Chandran (Owner of the original material)

Location of Original Material

G. Subash Chandran, Palaiyamkottai

Custodial History

The manuscript belongs to Dr G. Subash Chandran, an institutional siddha practitioner, who thinks to have collected it from Mr. Gurunathan or Mr. Kamsa, both siddha practitioners (Tirunelveli district).

Series Name

Manuscripts from Tirunelveli District (TN) [G. Subash Chandran Collection]

Series Number

Series 1 : Subash_TN

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Subash_TN_MSS45

Extent of Digital Material

264 TIFF images; size of the file : 7,99Gb.

Date Modified

2017-01-15

Key

eap810_000357

Reuse

License

Cite as

அகத்தியர் நாலு காண்ட வைத்தியம், in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on July, 3rd 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369677