தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்)

Metadata

License

Alternative Title

No title (preparations of medicines)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of a text constituted of 106 palm leaves. The manuscript informs that the text contains 1200 verses, but only 1151 verses are exposed. The condition of the manuscript is average. The leaves 1 and from 101 to 106 are very damaged by larvae and the others are more and less darkened by fungus infestation and/or affected by larvae.
The text focuses on medicinal formulations :
Dry plant powders : Acuvakanti cūraṇam, Kaṇṭātirika cūraṇam, Cupavāti cūraṇam, Tirāṭcāti cūraṇam, Ciṅkāti cūraṇam, Kentaka cūraṇam, Tapāvaṉa cūraṇam and Cantanāti cūraṇam.
Medicated oils : Makā nārāyaṇi tailam, Laku pūtikā tailam, Piruṅkāmala tailam and Pūnāka tailam.
Lozenges : Kentaka vaṭakam, Kāṅkaya vaṭakam, Ceviya vaṭakam, Vaiṭūrāca nāti vaṭakam and Amuca maṇṭūka vaṭakam.
Electuary : Covākya cuṇṭi.
Pills : Pūpati cintāmaṇi māttirai, Pūrṇa cantirōtayam māttirai, Kastūri māttirai and Makā caṉṉi pāta vairavaṉ.

Description in Tamil

இந்த சுவடி 106 ஓலைகளை உடைய ஒரு நூலை கொண்டதாகும்.இந்நூலில் 1200 விருத்தங்கள் உள்ளன என்று கூறப்பட்டு இருப்பினும், 1151 விருத்தங்கள் மட்டுமே காணப்படுகின்றன.இந்த சுவடி நடுநிலைமையில் உள்ளது.ஓலை எண் 1 மற்றும் 101 முதல் 106 வரை உள்ள ஓலைகள் பூச்சியால் மிகவும் பாதிக்க பட்டு உள்ளன மற்ற ஓலைகள் பூஞ்சையால் கருமை நிறம் அடைந்தும் பூச்சியால் அரிக்கப்பட்டு உள்ளன.
இந்நூல் மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது.அவை :
சூரணம் : அசுவகந்தி சூரணம், கண்டாதிரிக சூரணம், சுபவாதி சூரணம், திராட்சாதி சூரணம், சிங்காதி சூரணம், கெந்தக சூரணம், தபாவன சூரணம் மற்றும் சந்தனாதி சூரணம்
தைலம் : மகா நாராயணி தைலம், லகு பூதிகா தைலம், பிருங்காமல தைலம் மற்றும் பூநாக தைலம்
வடகம் : கந்தக வடகம், காங்கய வடகம், செவிய வடகம், வைடூராச நாடி வடகம் மற்றும் அமுச மண்டூக வடகம்
லேகியம் : சௌபாக்ய சுண்டி
குளிகை : பூபதி சிந்தாமணி மாத்திரை, பூர்ண சந்திரோதயம் மாத்திரை, கஸ்தூரி மாத்திரை மற்றும் மகா சன்னி பாத பைரவன்

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 38,0cm x 3,4cm. The text is composed of palm leaves numbered from 1 to 106. The manuscript is in average condition. The first and five last leaves are very damaged and the leaves are more and less affected by larvae, and darkened by fungus.
The manuscript contains 106 leaves of 16 to 18 lines. It has no wood boards.

System of Arrangement

rearrangement

Collection Name

Contributor

Suneel Krishnan and R. Subramaniam (Owner of the original material)

Location of Original Material

Suneel Krishnan and R. Subramaniam

Custodial History

The manuscript belongs to Dr. Suneel Krishnan (ayurvedic practitioner at Karaikuti, Sivagangai district) and R. Subramaniam (traditional siddha practitioner at Arimalam, Pudukottai) who inherited it from their ancestors.

Series Name

Suneel Krishnan Collection [Suneel Krishnan Collection]

Series Number

Series 1 : Suneel_PK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Suneel_PK_MSS19

Extent of Digital Material

213 TIFF images; size of the file : 6.44 Gb.

Date Modified

2016-08-21

Key

eap810_000400

Reuse

License

Cite as

தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்), in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369720