அகத்தியர்- 205

Metadata

License

Alternative Title

Akattiyar- 205

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

Beginning of 19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is constituted of a text, incomplete, containing palm leaves numbered from 1 to 13; the leaf 4 is missing. The manuscript is in good condition, the leaves being slightly affected by larvae and rodents.
The text, entitled Akattiyar- 205, is written in verses. It deals with formulation of medicines.
One of the verses of the manuscript specifies : “I [Akattiyar] have written many texts, but people may made medicines by following this text which reveals how to prepare tailam [medicated oils], paṟpam [calcined white medicines based on metals and minerals], and centūram [calcined red medicine prepared from metals and minerals], by using a single medicinal plant”.
The formulation of medicines exposed in the text are :
Medicated oils : Vaṅka vēr tailam, Vēṅkai tailam, Veṭṭi vēr tailam, Vēmpu paṭṭai tailam, Iruntoṭṭi tailam as well as a oil (tailam) for urinary tract infection (mēkam).
Calcined white medicine prepared from metals and minerals : Kānta paṟpam, Tāmira paṟpam, Raca paṟpam, Vaṅka paṟpam, Karuvaṅka paṟpam, Veṅkala paṟpam, Pittaḷai paṟpam, Veḷḷi paṟpam, Kantaka paṟpam, Maṇṭūra paṟpam, Añcaṉākkal paṟpam, Tāḷaka paṟpam, Liṅka paṟpam, Vīra paṟpam, Pavaḷa paṟpam, Vaira paṟpam, Rattiṉa paṟpam, Pāṣāṇa paṟpam, Cāra nīr paṟpam, Āmai oṭu paṟpam; Pūnīṟu or Turucu nīṟu and Taṅka nīṟu.
Wax-like medicine : Cutti meḻuku.
Additionally, the text provides inform on the combination of gold and copper pyrites (poṉ nimiḷai).

Description in Tamil

இந்த சுவடியில் 1 முதல் 13 வரை எண் கொண்ட முழுமை இல்லா ஒரு நூல் உள்ளது.4ஆம் எண் கொண்ட ஓலை காணப்படவில்லை.இதன் ஓலைகள் சிறிதளவு பூச்சி மற்றும் எலியால் பாதிக்கப்பட்டு இருந்தாலும், இந்த சுவடி நல்ல நிலையில் உள்ளது
அகத்தியர்- 205 என்னும் இந்நூல் விருத்தம் வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ளது.இந்நூல் மருந்து செய்முறைகளை பற்றி கூறுகிறது.இந்த சுவடியில் உள்ள ஒரு பாடலில் : நான் பல நூல்களை இயற்றிய போதிலும் இந்த நூல் ஒன்றை வைத்தே வைத்தியம் செய்ய முடியும், ஒரு மூலிகையை கொண்டே பற்பங்கள், தைலங்கள், செந்தூரங்கள் செய்ய முடியும் என்ற அகத்தியரின் குறிப்பு உள்ளது
இந்நூலில் உள்ள மருந்துகள் :
தைலம் : வங்கவேர் தைலம், வேங்கை தைலம், வெட்டிவேர் தைலம், வேம்பு பட்டை தைலம், இருந்தொட்டி தைலம் மற்றும் மேகத்துக்கு தைலம் ஆகும்.
பற்பம் : காந்த பற்பம், தாமிர பற்பம், ரச பற்பம், வங்க பற்பம், கருவங்க பற்பம், வெங்கல பற்பம், பித்தளை பற்பம், வெள்ளிபற்பம், கந்தக பற்பம், மண்டூர பற்பம், அஞ்சனக்கல் பற்பம், தாளக பற்பம், லிங்க பற்பம், வீர பற்பம், பவள பற்பம், வைர பற்பம், ரத்தின பற்பம், பாஷாண பற்பம், சார நீர் பற்பம், ஆமை ஓடு பற்பம்; பூநீறு அல்லது துருசு நீறு மற்றும் தங்க நீறு
மெழுகு : சுத்தி மெழுகு
கூடுதலாக இந்நூல் பொன் நிமிளையை பற்றியும் கூறுகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 44,5cm x 3,8cm. The text is composed of palm leaves numbered from 1 to 13. The leaf 4 is missing and leaves 9, 10 and 12 ave no numbered as they are partly bitten by rodents. Two additional blank leaves open and close the text. The manuscript is in good condition; the leaves being slightly damaged by larvae and rodents.
The manuscript contains 14 leaves of 16 to 20 lines each. The manuscript has no wood boards.

System of Arrangement

rearrangement

Collection Name

Contributor

Suneel Krishnan and R. Subramaniam (Owner of the original material)

Location of Original Material

Suneel Krishnan and R. Subramaniam

Custodial History

The manuscript belongs to Dr. Suneel Krishnan (ayurvedic practitioner at Karaikuti, Sivagangai district) and R. Subramaniam (traditional siddha practitioner at Arimalam, Pudukottai) who inherited it from their ancestors.

Series Name

Suneel Krishnan Collection [Suneel Krishnan Collection]

Series Number

Series 1 : Suneel_PK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Suneel_PK_MSS42

Extent of Digital Material

29 TIFF images; size of the file : 898 Mb.

Date Modified

2016-12-10

Key

eap810_000423

Reuse

License

Cite as

அகத்தியர்- 205, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369743