நூல் 1 : அகத்தியர் சூத்திரம்- 205 நூல் 2- அகத்தியர் சூத்திரம்- 600 க்கு 60

Metadata

License

Alternative Title

Text 1 : Akattiyar Cūttiram- 205
Text 2 : Akattiyar Cūttiram- 600 kku 60

Author

Akattiyar

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Prose

Date of Original Material

19th century.

Era

19th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is composed of two texts written in prose. The palm leaves have no continuous numbers but the texts are complete. Both texts deal mostly with formulations of medicines. The manuscript is in good condition; the leaves are little affected by larvae and one is broken.
Text 1- The text is entitled Akattiyar Cūttiram- 205. It is composed of 61 leaves in which formulations of medicines are exposed :
Decoctions : Vāta cura kiyāḻam, Pitta cura kiyāḻam, Cilēttuma cura kiyāḻam and Acīraṇa cura kiyāḻam.
Medicated oils : Cīraka tailam, Kīḻkkāy nelli tailam, Caṅkiṉ vēr tailam, Cemmuḷḷi tailam, Cāraṇai tailam, Amukkirā tailam, Iñci tailam, Akiṟkaṭṭai tailam, Kaiyāntakarai tailam and Kauri tailam; Caṉi enney; as well as an oil (not named) for treating delirium (caṉṉi).
Dried plant powder : Meṉi cūraṇam.
Medicated ghī : Poṉṉāṅkaṇṇi kirutam.
Calcined white medicines prepared from metals and minerals : Karuvaṅka paṟpam, Pittaḷai paṟpam, Oḻukarai paṟpam, Keruṭakkal paṟpam, Kalnār paṟpam, Veḷḷi paṟpam, Taṅka paṟpam, Maṇṭūka paṟpam, Tāḷaka paṟpam, Añcaṉakkal paṟpam, Cātiliṅka paṟpam, Pavaḷa paṟpam, Kalluppu paṟpam, Navacārar paṟpam, Āmai ōṭṭu paṟpam and Muttu paṟpam; Kaṟpūra cuṇṇam and Turucu cuṇṇam.
Wax like medicine : Navacāra kuḻampu
Medicines (maruntu; not named) for treating cardiac disorders (mār nōvu), vomitting (vānti), hiccup (vikkal), headache (talai nōvu), fever (akkiṉi), anemia (cōkai), haematuria (ratta piramēkam), spermatorhoea (cukkila mēkam) and menorrhagia (perumpāṭu)
Topical medicines : a medicated fume (tūpam) for treating fever (curam), a collyrium (añcaṉam) for treating delirium (caṉṉi), and nasal drops (naciyam) for treating 13 types of delirium and fever with shivering (kuḷir curam).
The text presents clinical features of different types of fever, notably curam, pitta curam, cilēttuma curam, caṉṉipāta curam and tonta curam.
Additionally, it describes the process to purify copper (tāmira cutti).
Text 2- The text, composed of 6 leaves on which 60 verses are written is entitled Akattiyar Cūttiram- 600 kku 60. It is an abridgement of Akattiyar Cūttiram- 600 which deals with pharmacopeia.
The formulations of medicines exposed in this text concern : Akattiyar kuḻampu, as well as an oil (tailam) for treating 40 types of diseases caused by pitta imbalance, a medicine (maruntu; not named) for treating 96 types of diseases caused by cilēttumam imbalance, piles (mūlavāyu, mūlam), dysentery (kirāṇi), all types of gastric ulcer (aṉaittu vakai kuṉmam) and 20 types of diseases caused by vāta-pitta imbalance.
The text explains the diagnostic method using examination of urine (mūttira parīṭcai), as well as the clinical characteristics of fevers (cura laṭcaṇam).

Description in Tamil

உரைநடை வடிவில் எழுதப்பட்டுள்ள இரண்டு நூல்களை கொண்டது இந்த சுவடி.இதழ் ஓலைகளில் தொடர் எண்கள் காணப்படவில்லை என்றாலும் இவை முழுமையான நூல்கள் ஆகும்.இரண்டு நூல்களுமே மருந்து செய்முறைகளை பற்றி விளக்குகிறது.இந்த சுவடி நல்ல நிலையில் உள்ளது; இதன் ஓலைகள் சிறிதளவு பூச்சியால் பாதிக்கப்பட்டும் மற்றும் ஒரு ஓலை உடைந்தும் உள்ளது
நூல் 1- இந்நூலின் தலைப்பு அகத்தியர் சூத்திரம்- 205 என்பதாகும்.இந்நூல் மருந்து செய்முறைகள் பற்றி விளக்கும் 61 ஓலைகளை கொண்டது :
கஷாயம் : வாத சுர கியாழம், பித்த சுர கியாழம், சிலேத்தும சுர கியாழம் மற்றும் அசீரண சுர கியாழம்
தைலம் : சீரக தைலம், கீழ்க்காய் நெல்லி தைலம், சங்கின்வேர் தைலம், செம்முள்ளி தைலம், சாரணை தைலம், அமுக்கிரா தைலம், இஞ்சி தைலம், அகிற்கட்டை தைலம், கையாந்தகரை தைலம் மற்றும் கௌரி தைலம்; சன்னி எண்ணெய்; மற்றும் சன்னிக்கு எண்ணெய்.
சூரணம் : மேனி சூரணம்.
கிருதம் : பொன்னாங்கண்ணி கிருதம்.
பற்பம் மற்றும் சுண்ணம் : கருவங்க பற்பம், பித்தளை பற்பம், ஒழுகரை பற்பம், கெருடக்கல் பற்பம், கல்நார் பற்பம், வெள்ளி பற்பம், தங்க பற்பம், மண்டூக பற்பம், தாளக பற்பம், அஞ்சனக்கல் பற்பம், சாதிலிங்க பற்பம், பவள பற்பம், கல்லுப்பு பற்பம், நவசார பற்பம், ஆமைஓட்டு பற்பம் மற்றும் முத்து பற்பம்; கற்பூர சுண்ணம் மற்றும் துருசு சுண்ணம்.
குழம்பு : நவசார குழம்பு.
மேலும் மார்நோவு, வாந்தி, விக்கல், தலை நோவு, அக்கினி, சோகை, ரத்த பிரமேகம், சுக்கில மேகம் மற்றும் பெரும்பாடு போன்ற நோய் நிலைகளுக்கு மருந்துகளும் கூறப்பட்டுள்ளன
வெளிப்ரயோக மருந்துகள் : சுரத்திற்கு தூபம், சன்னிக்கு அஞ்சனம் மற்றும் 13 வகை சன்னி மற்றும் குளிர் சுரத்திற்கு நசியம் கூறப்பட்டுள்ளது
சுரம், பித்த சுரம், சிலேத்தும சுரம், சந்நிபாத சுரம் மற்றும் தொந்த சுரம் போன்ற சுரத்தின் குறிகுணங்களும் கூறப்பட்டுள்ளன.
கூடுதலாக தாமிர சுத்தி பற்றியும் விளக்குகிறது
நூல் 2- 60 விருத்தங்கள் எழுதப்பட்ட 6 ஓலைகளை உடைய இந்நூல் அகத்தியர் சூத்திரம்- 600க்கு 60 என்பதாகும்.அகத்தியர் சூத்திரம் 600ன் சுருக்கமான இந்நூல் மருந்துகளின் குணங்கள் பற்றி விளக்குகிறது.இந்நூலில் கூறப்பட்டுள்ள மருந்துகள் : அகத்தியர் குழம்பு, 40 வகை பித்தங்களுக்கு தைலம் மற்றும் 96 வகை சிலேத்துமம், மூலவாயு, மூலம், கிராணி, அனைத்து வகை குன்மம், 20 வகை வாதாபித்தம் போன்ற நோய் நிலைகளுக்கு மருந்தும் கூறப்பட்டுள்ளன.
மேலும் மூத்திர பரீட்சை மற்றும் சுர லட்சணம் பற்றியும் விளக்குகிறது

Extent and Format of Original Material

Size of the manuscript : 25,5cm x 4,0cm. The palm leaves of the two texts which composed the manuscript have no continuous numbers. The manuscript is in good condition; the leaves are little affected by larvae and one is broken.
The manuscript contains 137 leaves of 18 lines each. The manuscript has no wood boards.

System of Arrangement

rearrangement

Collection Name

Contributor

Suneel Krishnan and R. Subramaniam (Owner of the original material)

Location of Original Material

Suneel Krishnan and R. Subramaniam

Custodial History

The manuscript belongs to Dr. Suneel Krishnan (ayurvedic practitioner at Karaikuti, Sivagangai district) and R. Subramaniam (traditional siddha practitioner at Arimalam, Pudukottai) who inherited it from their ancestors.

Series Name

Suneel Krishnan Collection [Suneel Krishnan Collection]

Series Number

Series 1 : Suneel_PK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Suneel_PK_MSS57

Extent of Digital Material

137 TIFF images; size of the file : 4.15 Gb.

Date Modified

2017-08-01

Key

eap810_000438

Reuse

License

Cite as

நூல் 1 : அகத்தியர் சூத்திரம்- 205 நூல் 2- அகத்தியர் சூத்திரம்- 600 க்கு 60, in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 11th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369758