தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்)

Metadata

License

Alternative Title

No title (preparations of medicines)

Content Type

Manuscript
Text

Type of Text

Verses

Date of Original Material

1940s.

Era

20th century CE

Language

Script

Description

The manuscript is in form of notebook. The manner it was written, very similar to that on palm leaf manuscripts, testifies that its author used to write on palm leaf manuscripts. This kind of booklet may be considered as a writing material intermediary between palm leaves and contemporary notebook. It contain numerous of texts more and less long (between 1 and 110 folios), corresponding to personal medical notes of the author of the manuscript. The booklet is in good condition, but the paper sheets were broken or breakable at the place of binding which was removed for facilitating the digitisation.
The medical notes concern preparations of mostly complex medicines :
Dried plant powders : Karuṅkōḻi cūraṇam.
Medicated oils : Karuṅkōḻi tailam.
Medicated butters : Turucu veṉṉai.
Electuaries : Makā vallāti ilēkiyam.
Waxy medicines : Iliṅkam meḻuku, Vīra meḻuku (many number of methods), Kantaka meḻuku, Iraca meḻuku and Nanti meḻuku.
Pills : Pūra kaṭṭu māttirai and Kānta kulāntakaḷ māttirai,
White calcined medicines based on metal and minerals : Iliṅkam paṟpam, Iraca paṟpam, Vīra paṟpam, Mirutārciṅki paṟpam, Veḷvāṅka paṟpam, Tirivaṅka paṟpam, Nāka paṟpam, Kantaka paṟpam, Veḷḷai pāṣāṇa paṟpam, Kauri pāṣāṇa paṟpam, Veḷḷi paṟpam, Māṇikka paṟpam, Nimiḷai paṟpam, Taṅka paṟpam, Tāmīra paṟpam, Pūraṇa canrōtayam parpam and Tāḷaka paṟpam; Iraca kaṟpūra cuṉṉam, Cāra cuṉṉam, Karuvaṅka cuṉṉam and Iraca cuṉṉam.
Red calcined medicines based on metal and minerals : Cātiliṅkam centūram, Vīra centūram, Kāṭikāra centūram, Nāka centūram, Pañcākkiṉi centūram, Citta makarattuvam aya centūram, Urukku centūram, Kānta centūram, Aya vīra centūram, Aya kānta centūram, Taṅka centūram, Cempu toṭṭi centūram, Tāmīra centūram, Tirivikkirama centūram, Caṇṭa mārutam centuram, Kāṭikāra caṇṭa mārutam centuram and Appiraka centūram.
Stone-like medicines : Iliṅkam kaṭṭu (many methods) and Tāḷaka kaṭṭu.
Medicines regarded as the most efficient : Turucu Kuru.
Medicines obtained by sublimation : Vaṅka iraca pataṅkam and Vīra pataṅkam.

Description in Tamil

இந்த சுவடி குறிப்பேட்டின் வடிவில் உள்ளது.இது சுவடிகளின் மீது எழுதப்படுவதை போலவே எழுதப்பட்டுள்ளது, இதை இயற்றியவர் ஓலைகளின் மீதும் எழுதுவார் என்று சான்றளிக்கிறது.பனை ஓலைகள் மற்றும் பண்டை கால குறிப்பேடுக்களுக்கு மத்தியில் பயன்படுத்தப்பட்ததற்கு ஒரு சாட்சியாக இந்த குறிப்பேட்டை நாம் எடுத்து கொள்ளலாம்.இதில் பெரிது மற்றும் சிறிதாக நிறைய நூல்கள் (1 மற்றும் 110 ஓலைகளுக்கு மத்தியில்) உள்ளன அவை இத நூலை இயற்றியவரின் மருத்துவ குறிப்புகள் ஆகும்.இந்த குறிப்பேடு நல்ல நிலையில் உள்ளது, ஆனால் இதன் ஓலைகள் இணைப்பு கட்டும் இடத்தில உடைந்து உள்ளன, அவை டிஜிட்டலாக்கத்திற்கு ஏதுவாக நீக்கப்பட்டன
இதில் உள்ள மருத்துவ குறிப்புகள் லிங்கத்தை வைத்து செய்யப்படும் சிக்கலான மருந்துகளாகும் :
சூரணம் : கருங்கோழி சூரணம்
தைலம் : கருங்கோழி தைலம்
வெண்ணெய் : துருசு வெண்ணெய்
லேகியம் : மகா வல்லாதி இலேகியம்
மெழுகு : இலிங்க மெழுகு, வீர மெழுகு (நிறைய முறைகள்), கந்தக மெழுகு, இரச மெழுகு மற்றும் நந்தி மெழுகு
மாத்திரை : பூர கட்டு மாத்திரை மற்றும் காந்த குழாந்தகள் மாத்திரை
பற்பங்கள் : இலிங்கம் பற்பம், இரச பற்பம், வீர பற்பம், மிருதாரசிங்கி பற்பம், வெள்வங்க பற்பம், திருவங்க பற்பம், நாக பற்பம், கந்தக பற்பம், வெள்ளை பாஷாண பற்பம், கௌரி பாஷாண பற்பம்,வெள்ளி பற்பம், மாணிக்க பற்பம், நிமிளை பற்பம், தங்க பற்பம், தாமிர பற்பம், பூரண சந்த்ரோதய பற்பம் மற்றும் தாளக பற்பம்; இரச கற்பூர சுண்ணம், சார சுண்ணம், கருவங்க சுண்ணம் மற்றும் இரச சுண்ணம்.
செந்தூரம் : சாதிலிங்க செந்தூரம், வீர செந்தூரம்,
காடிகார செந்தூரம், நாக செந்தூரம், பஞ்சாக்கினி செந்தூரம், சித்த மகரத்துவம் அய செந்தூரம், உருக்கு செந்தூரம், காந்த செந்தூரம், அய வீர செந்தூரம், அய காந்த செந்தூரம், தங்க செந்தூரம், செம்பு தொட்டி செந்தூரம், தாமிர செந்தூரம், திரிவிக்கிரம செந்தூரம், சண்டமாருதம் செந்தூரம், காடிகார சண்டமாருதம் செந்தூரம் மற்றும் அப்பிரக செந்தூரம்.
கட்டு : இலிங்கம் கட்டு (நிறைய முறைகள்) மற்றும் தாளக கட்டு
வீரியம் வாய்ந்த மருந்துகள் : துருசு குரு
பதங்கம் : வங்க இரச பதங்கம் மற்றும் வீர பதங்கம்

Extent and Format of Original Material

Size of the notebook : 16,5cm x 11,0 x 4,0cm. The notebook contains 16 texts written on sheets of paper numbered from 1 to 1087. Each text are separed by blank sheets of paper among them many have not been digitised. Text 1 : 1 to 219; text 2 : 300 to 309; text 3 : 400 to 409; text 4 : 500 to 508; text 5 : 599 to 608; text 6 : 699 to 608; text 7 : 799 to 808; text 8 : 899 to 919; text 9 : 925 to 943; text 10 : 950 to 972; text 11 : 976 to 985; text 12 : 1001; text 13 : 1008; text 14 : 1030; text 15 : 1050 to 1065; text 16 : 1084; text 17 (index) : 1087. The state of the book note is good; many paper sheets were repaired before re-binding them.
The notebook contains 545 sheets of paper of a number of lines very varying from 3 to 13. Its cover is in cartboard covered with a red cloth.

System of Arrangement

no arrangement - the binding of this notebook was removed in order to digitise the paper sheets. The broken or damaged paper sheets were repaired and the notebook was reconstructed.

Collection Name

Contributor

Suneel Krishnan and R. Subramaniam (Owner of the original material)

Location of Original Material

Suneel Krishnan and R. Subramaniam

Custodial History

The manuscript belongs to Dr. Suneel Krishnan (ayurvedic practitioner at Karaikuti, Sivagangai district) and R. Subramaniam (traditional siddha practitioner at Arimalam, Pudukottai) who inherited it from Ramakrishnan, their grandfather and father, respectively.

Series Name

Suneel Krishnan Collection [Suneel Krishnan Collection]

Series Number

Series 1 : Suneel_PK

Level

File

EAP Project Number

EAP 810

Reference

EAP810_Suneel_PK_MSS99

Extent of Digital Material

417 TIFF images; size of the file : 12.5 Gb.

Date Modified

2017-04-08/19

Key

eap810_000480

Reuse

License

Cite as

தலைப்பு இல்லை (மருந்து செய்முறைகள்), in Digital Collections, Institut Français de Pondichéry, Manuscripts of Siddha Medicine, consulted on September, 13th 2025, https://digitalcollections.ifpindia.org/s/manuscripts/item/369800